Indija testirala raketu dometa od 5.000 kilometara

Indija je testirala interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da nosi nuklearno oružje dometa od 5.000 kilometara usred rastućih graničnih tenzija sa Kinom.

Moćni raketni arsenal Pekinga natjerao je New Delhi da unaprijedi svoje sisteme naoružanja posljednjih godina, a vjeruje se da Agni-5 može da pogodi cilj u skoro cijeloj Kini (Reuters)

Indija je testirala interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da nosi nuklearno oružje dometa od 5.000 kilometara, sa otoka u blizini svoje istočne obale, usred rastućih graničnih tenzija sa Kinom.

Uspješno lansiranje u srijedu je u skladu sa “politikom Indije da ima sredstva za minimalno i uvjerljivo odvraćanje koje treba da bude podrška posvećenosti da ih nikad ne upotrebi prva”, saopštila je vlada, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Kako se navodi, raketa Agni-5 pala je u Bengalski zaljev sa veoma visokim stepenom preciznosti.

Moćni raketni arsenal Pekinga natjerao je New Delhi da unaprijedi svoje sisteme naoružanja posljednjih godina, a vjeruje se da Agni-5 može da pogodi cilj u skoro cijeloj Kini.

Indija je već u stanju da udari bilo gdje unutar susjednog Pakistana, svog glavnog rivala, protiv koga je vodila tri rata od stjecanja nezavisnosti od britanskih kolonijalista 1947. godine.

Strateško nadmetanje

Indija razvija svoje nuklearne i raketne sisteme srednjeg i dugog dometa od 1990-ih usred sve većeg strateškog nadmetanja sa Kinom u nastojanju da ojača odbrambene sposobnosti zemlje.

Napetosti između dvije zemlje su narasle, uz raspoređivanje trupa obje strane, nakon sukoba u junu 2020. godine, kada je 20 indijskih vojnika poginulo u dolini Galvan u Ladahu, a Kina je također pretrpjela neodređen broj žrtava u ovom sukobu.

Hiljade indijskih i kineskih trupa i dalje su blokirane sukobom koji se dešava u indijskom regionu Ladah, a traje od prošle godine, uprkos tome što su dvije strane održale više desetina rundi razgovora kako bi smirile situaciju.

Posljednji pregovori između indijskih i kineskih najviših vojnih zvaničnika o rješavanju situacije na liniji sporne himalajske granice prekinuti su 11.oktobra, pri čemu obje strane krive jedna drugu za neuspjeh dogovora.

Izvor: Agencije