Greenpeace za zabranu letova kada postoji alternativa vozom

Letovi kraći od 1.500 kilometara predstavljaju četvrtinu emisija plinova u evropskom zračnom prostoru, navodi nevladina organizacija u studiji.

Prema studiji, 51 od 150 najčešćih kratkih letova u Evropskoj uniji već ima željezničku alternativu koja je kraća od šest sati (EPA)

Trećina najčešćih aviodestinacija u Evropskoj uniji ima alternativu vozom koja je kraća od šest sati i zabranom takvih letova bi se uštedjelo ispuštanje 3,5 miliona tona ugljen-dioksida, pokazuje studija Greenpeacea objavljena u srijedu, u kojoj se poziva na radikalnu promjenu načina transporta.

Ta nevladina organizacija ocijenila je “neophodnim“ smanjenje zračnog saobraćaja kako bi se ograničilo klimatsko zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa te poziva na jačanje željezničkog saobraćaja, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Letovi kraći od 1.500 kilometara predstavljaju četvrtinu emisija plinova u evropskom zračnom prostoru, navodi Greenpeace u studiji koju je naručio institut OBC Transeuropa.

Deset puta više ugljen-dioksida

Prema studiji, 51 od 150 najčešćih kratkih letova u EU (bez otočkih veza), odnosno 34 posto, već ima željezničku alternativu koja je kraća od šest sati.

Tri najčešće veze u EU: Pariz – Tuluz, Pariz – Nica i Atina-Solun spadaju u te veze.

Željezničku alternativu kraću od četiri sata ima 21 linija, uključujući neke međunarodne kao što su Amsterdam – Pariz, Amsterdam – Frankfurt, Brisel – Frankfurt i Pariz – Frankfurt, navodi se u izvještaju.

“Ispušta se deset puta više plina ekvivalentnog ugljen-dioksidu kada se iz Pariza u Amsterdam ide avionom nego kada se ide vozom, a taj put može se obaviti vozom za manje od tri i po sata“, navodi se u saopćenju francuskog Greenpeacea.

Izvor: Agencije