Evropske zemlje pozivaju Izrael da odustane od izgradnje 3.000 stanova na Zapadnoj obali

Naseljavanje okupiranih područja, ilegalno po međunarodnom pravu, provode sve izraelske vlade od 1967.

Gotovo 475.000 izraelskih doseljenika živi na Zapadnoj obali, okupiranom području na kojem živi 2,8 miliona Palestinaca (EPA)

Dvanaest evropskih zemalja pozvalo je u četvrtak Izrael da odustane od planirane izgradnje 3.000 novih stanova za židovske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, inicijative koju su osudile i Sjedinjene Američke Države.

“Pozivamo izraelsku vladu da odmah povuče svoju odluku”, poručili su glasnogovornici ministarstava vanjskih poslova 12 zemalja – Njemačke, Francuske, Belgije, Španije, Italije, Poljske, Švedske, Norveške, Finske, Danske, Nizozemske i Irske, u zajedničkom saopćenju.

Istaknuli su da se “odlučno protive politici širenja naselja na okupiranim palestinskim područjima, što je kršenje međunarodnog prava i potkopava nastojanja da se pronađe rješenje s dvije države”, izraelskom i palestinskom, piše Hina pozivajući se na AFP.

Evropske zemlje pozvale su dvije strane da nastave napore u cilju “poboljšanja saradnje i smanjenja tenzija”.

Ilegalna naselja

Izrael je u srijedu odobrio izgradnju novih stanova u židovskim naseljima od sjevera do juga Zapadne obale.

Inicijativu je žestoko kritizirao SAD i prije nego je odobrena.

Širenje naselja “posve je suprotno nastojanjima da se smanje tenzije i jamči mir, i šteti izgledima za rješenje s dvije države”, rekao je u utorak glasnogovornik američke diplomatije, Ned Price.

Gotovo 475.000 izraelskih doseljenika živi na Zapadnoj obali, okupiranom području na kojem živi 2,8 miliona Palestinaca.

Naseljavanje okupiranih područja, ilegalno po međunarodnom pravu, provode sve izraelske vlade od 1967.

Izvor: Agencije