EU podržava napore za uspostavu nezavisne države Palestine

Na sastancima u Briselu sa palestinskim premijerom, Charles Michel i Josep Borrell pozvali su na obnovu pregovora.

Josep Borrell je izrazio duboku zabrinutost EU-a zbog izraelskih planova proširivanja ilegalnih jevrejskih naselja (EPA)

Rukovodstvo Evropske unije potvrdilo je da podržava napore za uspostavu nezavisne države Palestine i da je i dalje opredijeljeno za prevazilaženje palestinsko-izraelskog konflikta na bazi rješenja uspostave dvije države.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh u Briselu se odvojeno sastao s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom.

“Tokom razgovora smo se fokusirali na napore za formiranje palestinske države i regionalne teme. Potvrdio sam opredijeljenost Evropske unije za rješenje na bazi uspostave dvije države“, naveo je Michel na društvenim mrežama nakon sastanka sa Shtayyehom, prenijela je Anadolija.

Iz Borrellovog ureda je saopćeno da je šef evropske diplomacije istakao da EU i dalje podržava palestinski narod i uspostavu države Palestine.

EU spreman na saradnju

Borrel je također kazao da EU zagovara obnovu palestinsko-izraelskih mirovnih pregovora o pravičnom i sveobuhvatnom rješenju i uspostavi trajnog mira na Bliskom istoku.

Dodao je i da je EU spreman sarađivati sa svima na tom planu.

Borrell je izrazio duboku zabrinutost Evropske unije zbog izraelskih planova proširivanja ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i zbog deportacija Palestinaca u toj regiji te zbog teške humanitarne situacije u blokiranoj Gazi.

Istakao je da je zabrinjavajuća i nedavna odluka izraelskih vlasti o uvrštavanju šest palestinskih nevladinih organizacija na listu terorističkih organizacija.

Najavio je da će EU ispitati taj slučaj.

Izvor: Agencije