EU namjerava 2022. godine proizvesti 3,5 milijardi doza vakcina protiv COVID-a 19

Veći dio planiranih vakcina trebao bi biti izvezen, rekla Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Evropska unija (EU) u 2022. godini namjerava proizvesti 3,5 milijardi doza vakcina protiv COVID-19 (EPA - Ilustracija)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je kako Evropska unija (EU) u 2022. godini namjerava proizvesti 3,5 milijardi doza vakcina protiv COVID-19, a veliki dio će biti izvezen, javlja Anadolija.

Von der Leyen je imala konferenciju za medije uoči sastanka G20 grupe koji će u Italiji biti održan 30. i 31. oktobra i 26. konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP26), koja će 31. oktobra biti održana u Glasgowu, u Škotskoj.

Predsjednica Evropske komisije rekla je kako će na sastancima biti razgovarano o načinima okončanja pandemije korona virusa, globalnom ekonomskom oporavku i klimatskim promjenama.

”U periodu od deset godina povećali smo napore na planu smanjenja emisije štetnih plinova”, istakla je Von der Leyen.

Dodala je kako do globalnog zagrijavanja dolazi brže od očekivanog, ali i da vjeruju kako se kroz inovacije može prekinuti taj trend.

Poduprijeti zemlje u razvoju

“Ukoliko želimo biti uspješni, mi razvijene države trebamo poduprijeti zemlje u razvoju i one koje su najranjivije”, rekla je Von der Leyen.

U inicijativi smanjenja emisije metana, koja je pokrenuta na čelu s EU-om i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), podsjeća Von der Leyen, učestvuje više od 60 zemalja, a očekuju da se i druge države pridruže.

Von der Leyen navodi kako očekuju da će zajedničke emisije metana do 2030. biti za 30 posto manje u odnosu na 2020. godinu.

Osvrnula se i na pandemiju korona virusa, te dodala kako namjeravaju sljedeće godine proizvesti 3,5 milijardi doza vakcina u EU, a veći dio će biti izvezen.

”Na afričkom kontinentu želimo razviti RNA tehnologiju. Ostvarili smo značajan napredak kada su u pitanju Senegal, Ruanda i Južnoafrička Republika. Sada ćemo sarađivati s Ganom, Egiptom, Marokom i Kenijom“, zaključila je Von der Leyen.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada