Biden kritizirao ‘agresivne’ akcije Kine u Tajvanskom tjesnacu

Američki predsjednik kritizirao je ‘agresivne’ akcije Kine u poruci upućenoj samitu zemalja azijsko-pacifičke regije na kojem sudjeluje i kineski premijer.

Putem video-veze, predsjednik Biden je na Samitu Istočne Azije naglasio da je SAD 'duboko zabrinut zbog nametljivih i agresivnih akcija Kine u Tajvanskom tjesnacu', koji odvaja Kinu od Tajvana (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao je u srijedu “agresivne” akcije Kine u Tajvanskom tjesnacu u poruci upućenoj samitu zemalja azijsko-pacifičke regije na kojem sudjeluje i kineski premijer.

Putem video-veze, predsjednik Biden je na Samitu Istočne Azije naglasio da su Sjedinjene Američke Države “duboko zabrinute zbog nametljivih i agresivnih akcija Kine u Tajvanskom tjesnacu”, koji odvaja Kinu od Tajvana, prenosi Hina.

Napetosti u tom području su porasle nakon sve češćih kineskih zračnih upada blizu Tajvana, koji Peking smatra pokrajinom koju će, ako bude potrebno, silom ujediniti s Kinom.

Prijeteće akcije

Takve akcije “prijete regionalnom miru i stabilnosti” , dodao je američki predsjednik, prenosi agencija France Presse.

Samit Istočne Azije, koji je odvija ove godine virtualno zbog pandemije COVID-a 19 okuplja 18 zemalja azijsko-pacifičke regije i na njemu sudjeluje kineski premijer Li Keqiang, kao i ruski predsjednik Vladimir Putin i čelnici Južne Koreje i Japana.

Samit je organizirala Asocijacija država jugoistočne Azije (ASEAN) koju čini deset zemalja.

Izvor: Agencije