Bankrot kanadske firme zbog sankcija Turskoj

Komponente koje su na udaru kanadskog embarga uključuju sisteme kamera za naoružane bespilotne letjelice Baykar.

Embargo koji je Kanada nametnula Turskoj zbog njenih vojnih operacija u Siriji i Azerbejdžanu doveo je do Telemusovog gubitka glavnog klijenta (EPA)

Kanadska odbrambena kompanija Telemus Systems bankrotirala je zbog embarga koji je ova sjevernoamerička država nametnula Turskoj, prenosi Daily Sabah natpise portala Middle East Eye (MEE).

Kako se navodi u članku MEE-a, embargo koji je Kanada nametnula Turskoj zbog njenih vojnih operacija u Siriji i Azerbejdžanu doveo je do Telemusovog gubitka glavnog klijenta, Turkish Aerospace Industries (TAI), što je na kraju dovelo do bankrota kompanije.

„Uprkos stalnim pokušajima firme da postigne dogovor sa Uredom za vanjske poslove Kanade (Global Affairs Canada), uključujući objašnjenja kako situacija utječe na finansijsku situaciju i solventnost kompanije, dozvola firmi za izvoz u Tursku ostaje suspendirana“, navodi se u izvještaju kanadskog KPMG-a.

„Zbog sankcija koje je izrekla Vlada, kompanija više nije u stanju bilježiti bilo kakve prihode.“

Sirija i Nagorno-Karabah

Komponente koje su na udaru kanadskog embarga uključuju sisteme kamera za naoružane bespilotne letjelice Baykar. Izvozne licence su suspendirane 2019. tokom turskih vojnih aktivnosti u Siriji. Restrikcije su ublažene, da bi potom bile ponovo aktivirane tokom sukoba u Nagorno-Karabahu.

Prošlog oktobra, Kanada je suspendirala izvoz određenih proizvoda odbrambene i namjenske industrije Turskoj zbog optužbi da se ta tehnologija koristi u sukobu u Nagorno-Karabahu, navode mediji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada