Mediji: Viši egipatski sudija ucjenjivao BMW

Sudija je tražio 127.395 dolara u zamjenu za njegov utjecaj na krajnje transakcije kompanije u Egiptu, zaprijetivši kako će u suprotnom iskoristiti svoj utjecaj i poremetiti komercijalne i finansijske interese BMW-a.

Nijemci su prijetili povlačenjem BMW-ovih investicija iz Egipta (EPA)

Visokorangirani egipatski sudija pokušao je ucijeniti njemačkog proizvođača automobila BMW, navode detalji korupcijskog slučaja u ovoj državi, prenosi Middle East Eye, (MEE), pozivajući se na Arabi21.

Ističe se kako je slučaj s podmićivanjem počeo komunikacijom njemačke ambasade u Kairu s vlastima za administrativnu kontrolu, ističu egipatski izvori.

U diplomatskom dokumentu se navodi kako je jedna od većih njemačkih BMW-ovih kompanija našla na udaru pokušaja iznude kada je optuženi sudija Hatem Mohamed Wajih Morsi Fares zatražio finansijsku isplatu od firme kako bi se iskoristila njegova pozicija.

Dalje MEE navodi kako su izvori dodali da je sudija tražio dva miliona egipatskih funti (127.395 dolara) u zamjenu za njegov utjecaj na krajnje transakcije kompanije u Egiptu, zaprijetivši kako će u suprotnom iskoristiti svoj utjecaj i poremetiti komercijalne i finansijske interese BMW-a.

Reakcija ambasade Njemačke

Njemačka ambasada je predala izvještaj nadležnim vlastima za administrativnu kontrolu u Kairu o navedenom incidentu, potvrdivši kako je kompanija bila na udaru ucjene jednog od konsultanata dodjeljenih Agenciji za zaštitu potrošača koji je tražio mito.

Iz ambasade navode kako su dobili žalbu BMW-a i kako je kompanija bila ucjenjivana od pravnog savjetnika jednog od najvećih regulatornih tijela u Egiptu te se zbog toga komercijalna klima u Egiptu smatra nesigurnom.

Također, diplomatsko predstavništvo Njemačke u Egiptu je tražio hitnu intervenciju kako bi se spriječila eskalacija situacije, koja bi, sa njihove strane, mogla nagnati povlačenje investicija BMW-a iz Egipta.

Egipatsko tijelo za administrativnu kontrolu je potom istražilo incidenti i zatražilo dozvolu Javnog tužiteljstva da omogući registraciju, monitoring i praćenje optuženog sudije.

Mediji navode kako je taj savjetnik na kraju uhapšen “in flagrante delicto“, nakon što su snimljeni pozivi potvrdili incident i njegovo ucjenjivanje njemačke kompanije.

Izvor: Agencije