SAD: Assange će moći služiti kaznu u Australiji

Američka vlada ulaže žalbu na odluku britanskog suca da blokira izručenje osnivača WikiLeaksa.

Bude li Assange osuđen u SAD-u, prijeti mu maksimalna kazna od 175 godina zatvora (EPA)

Sjedinjene Američke Države su pružile uvjeravanja Velikoj Britaniji kako će, ako izruči osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, on moći u Australiji, zemlji rođenja, odslužiti bilo koju kaznu koju mu izrekne američki sud, pokazuju danas objavljeni pravni dokumenti, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Agencije dodaju kako se SAD žalio na odluku britanskog sudije da Assange ne treba biti izručen SAD-u, jer bi, kako tvrdi London, bio u velikoj opasnosti da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

„Sjedinjene Američke Države su također pružile uvjeravanje da će pristati da Assange bude prebačen u Australiju kako bi služio bilo koju zatvorsku kaznu koja mu je izrečena“, navodi se u dokumentu koji su Apelacionom sudu u Londonu predstavili advokati koji zastupaju američku Vladu.

Godine pravnih prepirki

Američka Vlada je u srijedu počela sa ulaganjem žalbe londonskom Visokom sudu na odluku britanskog suca da blokira izručenje osnivača WikiLeaksa Assangea kako bi se suočio s suđenjem zbog objavljivanja vojnih tajni.

Na dvodnevnom ročištu Washington će zatražiti od Visokog suda da poništi presudu okružne sutkinje Vanesse Baraitser iz januara da Assange može očekivati neljudske zatvorske uvjete ili rizik od samoubistva ako bude izručen preko Atlantika, prenosi Fena.

Sjedinjene Američke Države rekle su da su “veoma razočarane” ovom odlukom, tvrdeći da sudac “nije cijenio težinu” stručnih dokaza koji govore da Assange nije bio u opasnosti od samoubistva, prenosi AFP.

Šta god da sud odluči, naziru se mjeseci ako ne i godine daljnjih pravnih prepirki.

Assangeova sudbina

Ako američka žalba bude uspješna, slučaj će biti vraćen nižem sudu na novu odluku. Ako izgubi, može zatražiti dopuštenje za daljnju, konačnu žalbu Vrhovnom sudu Ujedinjenog Kraljevstva.

Julian Assange se nalazi u strogo čuvanom zatvoru Belmarsh na jugoistoku Londona.

Izručenje Assanga traži Washingtonu kako bi se suočio s 18 optužbi koje se odnose na objavljivanje 500.000 tajnih dosijea od strane WikiLeaksa 2010. godine u kojima se detaljno opisuju aspekti vojnih kampanja u Afganistanu i Iraku.

Optužen je za kršenje zakona o špijunaži SAD-a i za hakiranje, na temelju navodne pomoći koju je pružio bivšoj vojnoj obavještajnoj službenici Chelsea Manning u dobivanju dokumenata iz strogo čuvanih vojnih kompjuterskih sistema.

Bude li osuđen u SAD-u, prijeti mu maksimalna kazna od 175 godina zatvora.

Izvor: Agencije