Epidemiološka slika ‘najgora dosad’: Slovenska vlada uvodi nove mjere

Ako broj hospitaliziranih na intenzivnoj njezi naraste na 160 do 180 [trenutno ih je 133], to bi značilo moguće zatvaranje dijelova društvenog života, rekao je ministar zdravstva.

Vlada Slovenije je u srijedu saopćila da je u 24 sata bilo 3.166 novozaraženih, što je veliko povećanje broja infekcija u odnosu na stanje prije sedam dana (EPA)

Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije slovenska vlada odlučila je u srijedu uvesti oštrije restriktivne mjere koje će stupiti na snagu od ponedjeljka, a ne isključuju se i nove ako se sada negativni trendovi nastave.

Od ponedjeljka svi učenici i studenti, koji se “samotestiraju” kako bi mogli na nastavu, to će ubuduće, umjesto jednom, morati raditi dva puta sedmično. Osim toga, češća redovna obavezna testiranja od ponedjeljka se uvode i u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a maske će trebati nositi i oni koji su vakcinisani, ako su u neposrednom kontaktu s drugim osobama. Vlasnici lokala morat će kontrolirati COVID propusnice posjetitelja, a ako ih ovi odbiju pokazati ili se identificirati trebaju im zabraniti ulaz, u protivnom snose odgovornost, rečeno na vladinoj konferenciji za novinare, prenosi Hina.

“Epidemiološka slika je loša, idemo prema najgorem stanju u epidemiji do sada”, kazao je ministar zdravstva Janez Poklukar. Ne bude li se stanje promijenilo i ako broj hospitaliziranih na intenzivnoj njezi zbog COVID-a 19 naraste na 160 do 180 (trenutno ih je 133), to bi značilo moguće zatvaranje dijelova društvenog života, dodao je.

Spriječiti Bergamo

Poklukar upozorava da je, uz trend u kojemu je 3.000 ili 4.000 novozaraženih dnevno, zadnji trenutak da se “spriječi Bergamo i slom zdravstvenog sustava”.

Voditeljica stručnog tima vlade za COVID-19 Mateja Logar navela je kao moguću krajnju mjeru omogućavanje rada i slobodnog kretanja samo za one koji su vakcinisani protiv COVID-a 19 ili koji su ga preboljeli i imaju imunitet, a moguće je i uvođenje online nastave ili obvezno tesiranje za sve učenike i studente.

Zbog teške situacije i priljeva novooboljelih najavljeno je da se još dvije bolnice otvaraju za COVID pacijente, pa će ih od iduće sedmice biti 15.

Vlada je u srijedu saopćila da je u 24 sata bilo 3.166 novozaraženih, što je veliko povećanje broja infekcija u odnosu na stanje prije sedam dana, kad ih je zabilježeno 2.145,

Više od 3.000 zaraza do sada je u Sloveniji bilo zabilježeno samo  5. januara, kad ih je bilo 3.428, a zabrinjava i sve veći udio pozitivnih testova – u zadnja 24 sata bilo ih je 38,1 posto.

U slovenskim bolnicama je trenutno 526 COVID pacijenata, od čega 133 na intenzivnim odjelima, a u 24 sata bilo je devetoro preminulih od posljedica COVID-a 19, objavilo je ranije ministarstvo zdravstva.

Izvor: Agencije

Povezane

Zbog sve većeg broja djece sa respiratornim problemima uprava Univerzitetskog medicinskog centra u Ljubljani razmišlja da ograniči broj pregleda i intervencija.

Published On 28 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO