Sjedinjene Države ‘oštro’ kritiziraju Izrael u vezi naseljavanja Zapadne obale

“Oštro se protivimo širenju naselja, koje je u potpunosti suprotno naporima smanjenja napetosti i garantovanju mira, te šteti izgledima rješenja na principu dviju država”, izjavio je glasnogovornik američke diplomatije.

Ovo je jedan od najoštrijih stavova SAD-a o izraelskom naseljavanju na palestinskim teritorijima od kada je predsjednik Joe Biden ušao u Bijelu kuću  (EPA)

Sjedinjene Američke Države Joea Bidena prvi put su oštrim tonom kritizirale Izrael zbog najavljenje izgradnje više od 1.000 novih stanova na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Duboko smo zabrinuti planom izraelske vlade”, izjavio je novinarima glasnogovornik američke diplomatije Ned Price, prenosi Hina.

“Oštro se protivimo širenju naselja, koje je u potpunosti suprotno naporima smanjenja napetosti i garantovanju mira, te šteti izgledima rješenja na principu dviju država”, izraelske i palestinske, dodao je.

Izrael će u sedam jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali graditi 1.355 novih stanova, objavilo je u nedjelju ministarstvo graditeljstva, a palestinske vlasti su odluku odmah osudile. Vlasti bi trebale predložiti i gradnju dodatnih 3.000 stanova, piše Reuters.

Za te nove stanove i one čiju su gradnju vlasti najavile u augustu na Zapadnoj obali zeleno svjetlo mora dati i ministarstvo odbrane.

“Jačanje židovske prisutnosti (na Zapadnoj obali) ključno je za cionističku viziju”, rekao je Elkin, član ekstremno desno orijentirane stranke Nova nada.

“Također držimo da je neprihvatljiv svaki pokušaj retroaktivne legalizacije ilegalnih naselja”, reagirao je Ned Price u Washingtonu i garantovao da su te stavove američki visoki dužnosnici direktno prenijeli izraelskim kolegama.

Uzlet izraelske kolonizacije tokom Trumpovog mandata

To je jedan od najoštrijih stavova Sjedinjenih Američkih Država u pogledu izraelskog naseljavanja na palestinskim teritorijima od kada je početkom godine predsjednik Joe Biden ušao u Bijelu kuću.

Njegov prethodnik Donald Trump nizom poteza išao je na ruku Izraelu i tadašnjem premijeru, svome “prijatelju” Benjaminu Netanyahuu.

Trumpov državni sekretar Mike Pompeo je čak 2019. izmijenio američku doktrinu ustvrdivši da Washington više ne smatra kolonije suprotne međunarodnom pravu. Takvo stajalište Izrael je slavio kao pobjedu, a Palestinci kritizirali.

Izraelska kolonizacija doživjela je velik uzlet tokom Trumpovog mandata.

Bidenova vlada, koja se službeno protivi kolonizaciji, bila je oprezna zadnjih mjeseci te je kratko upozoravala Izrael i Palestince da se suzdrže od “jednostranih” poteza koji bi mogli zapaliti napetosti.

Sadašnja administracija, kako se čini, današnjim upozorenjem bliže je stajalištu bivšeg predsjednika Baracka Obame koji je na kraju svog mandata 2016. prihvatio historijsku rezoluciju UN-a kojim se osuđuju izraelske kolonije.

Te kolonije podignute na palestinskim područjima koja je Izrael okupirao 1967. Ujedinjeni narodi smatraju ilegalnima, a velik dio međunarodne zajednice smatra ih velikom preprekom miru.

Izvor: Agencije