Raisi: Cilj cyber napada bio je da razljuti ljude

Benzinske pumpe širom Irana suočile su se u utorak s prekidom rada nakon incidenta koji se povezuje s cyber napadom.

Napad je paralizirao sve benzinske pumpe u Iranu (Anadolija)

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je u srijedu da je cyber napad koji je paralizirao sve benzinske pumpe u Islamskoj Republici osmišljen s ciljem da “razljuti ljude stvaranjem nereda i poremećaja”.

Širom Teherana se još uvijek stvaraju dugi redovi ispred pumpi, dan nakon što je incident počeo, prenosi Tanjug, pozivajući se na AFP.

“Trebala bi postojati ozbiljna odlučnost u oblasti cyber rata i odgoravajuća tijela ne bi trebala dozvoliti neprijatelju da slijedi svoje zloslutne ciljeve u nastojanju da unese problem u život ljudi”, rekao je Raisi.

Državna iranska agencija IRNA je citirala drugog zvaničnika, koji je tvrdio da je 80 posto iranskih benzinskih pumpi ponovo počelo prodavati gorivo.

Istraga o detaljima i počiniocima

Detalji napada i njegovi počinioci još uvijek se istražuju, potvrdio je novinskoj agenciji Abul-Hassan Firouzabadi, sekretar Vrhovnog vijeća nadležnog za regulativu virtualnog prostora.

Benzinske pumpe širom Irana suočile su se u jutorak s prekidom rada nakon incidenta koji se povezuje s cyber napadom.

Na lokalnim medijima su se pojavile fotografije dugih redova automobila koji čekaju da napune rezervoare na benzinskim stanicama u Teheranu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO