Potresna priča iza nagrađene fotografije oca i sina iz Sirije

Mehmet Aslan osvojio je međunarodnu nagradu za svoju fotografiju na kojoj je zabilježio intimni momenat između oca i sina koji su pobjegli iz rata u Siriji.

(Screenshot mehmetaslan.photoarts)

Munzir Al-Nazzal je šetao kroz pijacu u Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, kada je eksplodirala bomba. Tada je izgubio svoju desnu nogu. Njegov sin Mustafa je također rođen bez nogu i ruku.

Supruga Zeinab bila je trudna sa Mustafom kada je udahnula nervni gas tokom rata u Siriji. Lijekovi koje je pila zbog toga doveli su do razvoja rijetke bolesti kod njenog sina, tako da je rođen bez udova.

Nakon što je napustila Siriju, porodica je sigurno stigla do Reyhanlija u Hatayju, turskoj provinciji na granici. Tamo su upoznali fotografa Mehmeta Aslana s kojim su postali prijatelji.

Aslan je zabilježio intimni momenat oca i sina na fotografiji koja je sada izabrana za Fotografiju godine u sklopu takmičenja Siena International Photo Awards 2021.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Siena Awards (@sienawards)

“Rat je generalno svjetsko pitanje, što je jedan od glavnih razloga zašto sam počeo praviti fotografije. Međutim, ova porodica je imala veliku utjecaj na mene zbog strašne situacije u kojoj se nalazi. Nisam mogao zamisliti da će ova fotografija dobiti toliko pažnje. Činjenica da jeste je izvor sreće za mene”, rekao je.

‘Tegoba života’

Fotograf Sergio Pitamiz, jedan od 20 članova žirija, rekao je da je snimak “izuzetan” i “težak za gledanje”.

“Međutim, u svojoj drami, to je također momenat radosti i sreće za oca i sina koji su preživjeli horor i događaje koje ne možemo ni zamisliti. Uprkos tome, i iako su još uvijek u teškoj situaciji, imaju snage da se smiju. U jednoj fotografiji vidi se sva tragedija sukoba, ali i sreća jer su to preživjeli.”

Hiljade fotografa iz 163 zemlje prijavilo se za nagradu, ali je Aslanova fotografija nazvana “Tegoba života” izbrana za pobjedničku.

On se nada da će fotografija rezultirati u pomoći ovoj porodici iz cijelog svijeta kao i protezama za malog Mustafu.

Izvor: Agencije