Orban i Le Pen protiv ‘ideološke brutalnosti’ EU

Mađarski premijer Viktor Orban i čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen izjasnili su se u Budimpešti protiv ‘potapanja Evrope migrantima’.

Orban i Le Pen zauzeli se za savez nacija, novu desnu grupu (EPA)

Mađarski konzervativni premijer Viktor Orban i čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen izjasnili su se u Budimpešti protiv “ideološke brutalnosti” EU i “potapanja Evrope migrantima”.

Kandidatkinja stranke Nacionalno okupljanje za predsjedničke izbore u aprilu 2022, Le Pen bi prema anketama mogla ispasti već u prvom krugu te je u Budimpešti nastojala ojačati svoj status uz mađarskog premijera koji se predstavlja kao branitelj Evrope, prenosi Hina.

“Mađarska 2021. pod vašim vodstvom, ponovo je na čelu borbe za slobodu naroda”, izjavila je kandidatkinja za francusko predsjedništvo na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskim premijerom.

“U oktobru, misli nas vode do junaka pobune 1956. godine”, naglasila je Le Pen o pobuni protiv komunističkog režima tog vremena koji je podržavao Sovjetski savez.

Ideološka brutalnost

Pred novinarima, Le Pen i Orban zajedno su oštro kritizirali “ideološku brutalnost” Evropske unije, odbacujući svako načelo primata evropskog prava nad nacionalnim, čime su snažno stali na stranu Poljske koja takav spor vodi s Briselom.

“To je načelo nametnuto manevrima i poljsko pravosuđe potpuno opravdano potvrđuje svoje pravo da odredi i provodi osnovna pravila svog nacionalnog pakta”, rekla je Le Pen.

“Prijetnje sankcijama, isključivanjem, predstavljaju rijetko nasilje prema Mađarskoj i Poljskoj”, dodala je.

Le Pen je kritizirala “centraliziranu vlast Brisela, opijenu vlastitim postojanjem i svemoći”. I Orban i Le Pen zauzeli se za savez nacija, novu desnu grupu.

‘Partner za saradnju’

Orban, čija je stranka Fidesz u martu napustila grupu Evropske pučke stranke (EPP) u Evropskom parlamentu, rekao je da “traži partnera za saradnju u novoj eri”.

U tome je stranka Marine Le Pen “nezaobilazna”, rekao je i pozdravio njenu” podršku” tokom godina.

Le Pen je pozdravila “hrabrost i odlučnost” mađarskog premijera i preuzela obavezu da će mu u slučaju da bude izabrana za predsjednicu države sljedeće godine, “pružiti podršku Francuske i njenog naroda da preusmjeri Evropsku uniju čija ideološka brutalnost krši samu ideju suverenosti”.

Le Pen je odbila kritizirati nedavni mađarski anti-LGBT, u središtu pravnog sukoba s Briselom. “Budući da mi je najvažniji suverenitet svake nacije, ne pada mi na pamet davati lekcije mađarskom narodu”, rekla je.

Zatim je ponovila svoj stav o migraciji koju je nazvala “pošasti od koje se naši narodi moraju zaštititi”.

Evropa želi “migracijsku poplavu”, a “katastrofalni učinci (takve politike) osjećaju se na svim nivoima”, rekla je.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO