Sporazum o proizvodnji generičkih verzija monupiravira

Merck & Co će sporazumom više od 100 farmaceutskih kompanija dopustiti proizvodnju generičkih verzija eksperimentalnog oralnog lijeka protiv COVID-19.

Američka farmaceutska kompanija je saopćila da će se licenca kojom se odriče tantijema odnositi na 105 država niskih i srednjih prihoda (Reuters)

Merck & Co objavio je u srijedu da je s Patentnim uredom Ujedinjenih naroda Medicines Patent Pool (MPP) potpisao sporazum kojim će više od 100 farmaceutskih kompanija dopustiti proizvodnju generičkih verzija njegova eksperimentalnog oralnog lijeka protiv COVID-19.

Američka farmaceutska kompanija Merck rekla je da će se licenca kojom se odriče tantijema odnositi na 105 država niskih i srednjih prihoda, prenosi Hina.

Sporazumom će proizvođači koje odabere MPP moći proizvoditi generičke verzije molnupiravira, antivirusnog oralnog lijeka koje je razvila partnerska kompanija Ridgeback Biotherapeutics.

Merck je 11. oktobra podnio američkom regulatoru i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) sada razmatra hitno odobrenje za uporabu tog lijeka, koji je u kliničkim ispitivanjima prepolovio rizik za razvoj teži oblika bolesti i smrti ako se daje u ranoj fazi bolesti COVID-19.

Licenca za transfer tehnologija

Farmaceutske kompanije moći će zatražiti licencu od MPP-a, a to uključuje i transfer tehnologije za što neće plaćati tantijeme sve dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svrstava pandemiju u kategoriju hitne prijetnje međunarodnom javnom zdravlju.

Merck je ranije ove godine potpisao bilateralni sporazum o licenci s osam indijskih proizvođača generičkih lijekova, među kojima su  Aurobindo Pharma , Cipla Ltd, Dr. Reddy's Labs, Emcure Pharmaceuticals, Hetero Labs, Sun Pharmaceuticals i Torrent Pharmaceuticals.

Sporazum s MPP sada širi prostor za uključenje drugih proizvođača lijekova.

Fondacija Bill & Melinda Gates objavila je prošle sedmice da će izdvojiti 120 miliona dolara u razvoj generičkih verzija molnupiravira kako bi pomogla državama niskih prihoda da dobiju jednak pristup lijeku.

Merck je nedavno sklopio ugovore s Velikom Britanijom, Malezijom, Singapurom, Francuskom i drugim zemljama o prodaji monupiravira, a i Evropska unija razmatra potpisivanje ugovora s Merckom.

Izvor: Agencije