Medicinski eksperti FDA odobrili Pfizer za vakcinaciju djece

Iako su djeca izložena manjem riziku od teških oblika COVID-a 19 nego starije osobe, djeca od pet do 11 godina i dalje se suočavaju sa ozbiljnom kliničkom slikom.

Preporučena doza za djecu je jedna trećina pune doze vakcine kompanije Pfizer koja se preporučuje za starije od 12 godina (EPA - Ilustracija)

Savjetodavni odbor američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) sastavljen od uglednih američkih zdravstvenih eksperata odobrio je u utorak upotrebu vakcina kompanije Pfizer za djecu uzrasta od pet do 11 godina.

Savjetodavni odbor Agencije za hranu i lijekove jednoglasno je, sa jednim uzdržanim, glasao da koristi od vakcinacije u prevenciji COVID-a 19 u toj starosnoj grupi nadmašuju sve potencijalne rizike, uključujući neželjene kardiološke smetnje koje su veoma rijetke kod tinejdžera i mlađih odraslih koji su primili veće doze, prenosi Tanjug agenciju AP.

Ipak, FDA ne obavezuju preporuke ovog tijela i očekuje se da će samostalnu odluku donijeti u roku od nekoliko dana.

Naredni korak

Ako FDA odobri doze prilagođene za djecu, predstoji još jedan korak: sljedeće sedmice će Centri za kontrolu i prevenciju bolesti morati da donesu odluku da li da preporuče vakcinaciju i za koji uzrast.

Iako su djeca izložena manjem riziku od teških oblika COVID-a 19 nego starije osobe, djeca od pet do 11 godina i dalje se suočavaju sa ozbiljnom kliničkom slikom, jer je ustanovljeno da je na 8.300 evidentiranih hospitalizacija, oko trećina pacijenata bila na intenzivnoj njezi, dok je skoro stotinu oboljele djece preminulo.

Preporučena doza za djecu je jedna trećina pune doze vakcine kompanije Pfizer koja se preporučuje za starije od 12 godina.

Izvor: Agencije