Lavrov pozvao afganistanske susjede da ne primaju snage NATO-a

“Pozivamo zemlje oko Afganstana da ne dopuste vojnu prisutnost američkih i snaga NATO-a koje se tamo planiraju preseliti nakon napuštanja Afganistana“, rekao je Lavrov. 

Lavrov je naglasio da je važno kontrolirati migracije iz Afganistana (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je pozvao države oko Afganistana da ne primaju američke ili snage NATO-a nakon njihova povlačenja iz te azijske zemlje, prenosi Hina.

Kremlj je zabrinut da će naoružani borci nakon povlačenja savezničkih snaga pronaći uporište u Afganistanu i proširiti se na tom Rusiji strateški važnom području središnje Azije. Moskva ne želi i da na tom području, nekadašnjem dijelu Sovjetskog Saveza, osnaži prisutnost Zapada.

“Pozivamo zemlje oko Afganistana da ne dopuste vojnu prisutnost američkih i snaga NATO-a koje se tamo planiraju preseliti nakon napuštanja Afganistana“, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomacije izjavio je to u govoru putem videoveze na konferenciji o Afganistanu koja se održala u Teheranu, a kojoj su prisustvovali Kina, Iran, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Odbrambena tampon zona

Lavrov je naglasio da je važno kontrolirati migracije iz Afganistana te da kriminalni i teroristički elementi već pokušavaju ući u susjedne države pod krinkom izbjeglištva.

Moskva bivšu sovjetsku regiju smatra odbrambenom tampon zonom, no ruski predsjednik Vladimir Putin je u junu ponudio Washingtonu da koristi ruske vojne baze u središnjoj Aziji, pišu novine Kommersant.

Rusija ima svoju najveću inostranu vojnu bazu u Tadžikistanu koji s Afganistanom dijeli dugu granicu.

Otkad su talibani preuzeli vlast u Kabulu, Rusi su pojačali svoju vojnu prisutnost u toj bazi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO