Krimski zlatni artefakti trebaju se vratiti ukrajinskoj državi

Sutkinja Pauline Hofmeijer-Rutten rekla je da nacionalni kulturni interesi Ukrajine nadmašuju interese muzeja na Krimu.

Muzej u Nizozemskoj čuva krimsko zlato [Benjamin Durr/Al Jazeera]

Nizozemski žalbeni sud presudio je u utorak da kolekcija drevnih zlatnih artefakata s Krima, na koje pravo polažu i Ukrajina i muzeji na poluotoku koji je anektirala Rusija, trebaju biti vraćeni ukrajinskoj državi.

Predmeti, uključujući skitsku kacigu od punog zlata i zlatni vratni ukras, svaki teži više od kilograma, bili su izloženi u Nizozemskoj kada je Rusija anektirala poluotok Krim od Ukrajine 2014. godine.

Sutkinja Pauline Hofmeijer-Rutten rekla je da nacionalni kulturni interesi Ukrajine nadmašuju interese muzeja na Krimu, piše u utorak Reuters a prenosi Hina.

“Muzej Allard Pierson više nije dužan vraćati predmete krimskim muzejima”, rekla je u objašnjenju presude. “Prava ukrajinske države, temeljena prema Zakonu o muzejima… imaju prvenstvo.”

Na presudu je moguće uložiti žalbu na nizozemskom Vrhovnom sudu.

Zelenskij: Nakon ‘skitskog zlata’, vratit ćemo Krim

Ruska aneksija Krima povukla je sa sobom zapadne sankcije. Zapadne zemlje i većina ostatka svijeta priznaju crnomorski poluotok kao ukrajinski teritorij i Kijev želi da mu se taj teritorij vrati.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je presudu. “Mi uvijek vratimo ono što je naše. Nakon ‘skitskog zlata’, (vratit) ćemo Krim”, napisao je Zelenskij na Twitteru.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne može to komentirati. Sergej Aksjonov, vodeći političar na poluotoku Krimu koji je pod ruskom kontrolom, rekao je da je presuda “nepoštena i protuzakonita”, objavila je novinska agencija Interfax.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada