Erdogan: Razgovarat ću s Bidenom u Glasgowu o F-35

Turska, proizvođač i kupac aviona F-35, izbačena je iz programa F-35 zbog kupovine sistema protivraketne odbrane S-400 ruske proizvodnje.

Ankara traži nadoknadu za ulaganje od 1,4 milijarde dolara u program (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da će problemi oko programa mlaznih aviona F-35 biti glavna tema njegovog sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Glasgowu.

Turska, proizvođač i kupac aviona F-35, izbačena je iz programa F-35 zbog kupovine sistema protivraketne odbrane S-400 ruske proizvodnje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zvanična Ankara tvrdi da je njeno izbacivanje nepravedno gte je tražila nadoknadu za ulaganje od 1,4 milijarde dolara u program.

Avioni F-16 u zamjenu za F-35?

Erdogan je rekao da je Washington ponudio Ankari paket aviona F-16 i komplete za modernizaciju u zamjenu za ulaganje Turske u program borbenih aviona tipa F-35, ali je SAD kasnije saopčio kako nije ponudio takav finansijski plan.

“Informacije koje smo dobili su da postoji neka vrsta plana plaćanja s njima”, prenosi Anadolija izjavu Erdogana.

“Da li je to istina ili ne, saznat ćemo od njih. Za mene bi bilo dobro da o tome razgovaram s Bidenom na najvišem nivou”, poručio je Erdogan.

Izvor: Agencije