Američki zastupnici protiv prodaje F-16 Turskoj

U pismu predsjedniku Bidenu i američkom državnom sekretaru Blinkenu, zastupnici Predstavničkog doma istakli „duboku zabrinutost“ .

Turska navodno želi kupiti 40 mlažnjaka F-16 i skoro 80 kompleta za modernizaciju aviona koje već ima u svojoj avijaciji (EPA)

Demokratski i republikanski zastupnici Kongresa Sjedinjenih Američkih Država pozvali su administraciju predsjednika Joea Bidena da ne proda borbene avione F-16 Turskoj, te naveli kako su uvjereni da će Kongres blokirati bilo kakav izvoz tog tipa, prenosi agencija Reuters.

U pismu Bidenu i američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu, 11 zastupnika Predstavničkog doma je istaklo „duboku zabrinutost“ zbog posljednjih navoda da će Turska naručiti 40 novih mlažnjaka F-16, te 80 kompleta za modernizaciju postojećih aviona istog tipa.

Reuters navodi kako je pismo dobio u utorak, a da je ono datirano na 25. oktobar.

„Nakon objave predsjednika (Recepa Tayyipa) Erdogana u septembru kako će Turska naručiti dodatnu tranšu ruskih raketnih sistema odbrane S-400, mi sebi ne možemo dozvoliti ugrožavanje vlastite nacionalne sigurnosti slanjem aviona proizvedenih u SAD-u savezniku iz pakta koji se nastavlja ponašati kao protivnik“, navodi se u pismu zastupnika.

Šest milijardi dolara

Bijela kuća nije odmah odgovorila na Reutersov upit za komentar. Glasnogovornik State Departmenta kazao je kako ovaj odjel ne komentira korespodenciju sa Kongresom.

Erdogan je ranije ovog mjeseca kazao kako je SAD ponudio Turskoj prodaju aviona F-16 kao oblik povrata Ankarine investicije u naprednije mlažnjake F-35 kojima je Washington Ankari blokirao pristup nakon turske kupovine ruskih sistema S-400.

Turski mediji podsjećaju kako je ova država navodno poslala upit SAD-u o mogućoj kupovini 40 Lockheedovih borbenih mlažnjaka F-16 i skoro 80 kompleta za modernizaciju aviona koje već ima u svojoj avijaciji, te kako je sve vrijedno blizu šest milijardi dolara.

Izvor: Agencije

Povezane

Turska je zatražila od SAD-a da kupi 40 borbenih aviona F-16 američkog proizvođača Lockheed Martin i gotovo 80 kompleta za modernizaciju zračnih snaga, navode izvori.

Published On 08 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO