Američki general: Kinesko testiranje raketa blizu ‘Sputnjik momentu’

Predsjedavajući Združenog štaba Mark Milley nazvao je test hipersoničnog sistema oružja ‘vrlo značajnim tehnološkim događajem koji se desio’.

Najviši američki general Mark Milley nazvao je nedavno kinesko testiranje hipersonične rakete "vrlo blizu" Sputnjik trenutku (EPA)

Najviši američki general Mark Milley nazvao je nedavno kinesko testiranje hipersoničnih raketa “vrlo blizu” Sputnjik trenutku.

Predsjedavajući Združenog štaba u intervjuu za Bloomberg TV nazvao je “test hipersoničnog sistema oružja” – o čemu je prvi izvijestio Financial Times prošle sedmice – “vrlo značajnim tehnološkim događajem koji se dogodio”.

“Ne znam je li to baš trenutak kao Sputnjik, ali mislim da je vrlo blizu tome”, rekao je u intervjuu koji je emitiran u srijedu, misleći na lansiranje satelita od strane Sovjetskog Saveza 1957, što je značilo njihovo značajno vodstvo u takozvanoj “svemirskoj utrci” sa SAD-om, koja je definirala to doba.

Poput lansiranja Sputnjika, analitičari kažu da bi kineski test mogao pokrenuti u hiperpogon kontinuiranu tehnološku utrku između supersila.

Peking demantirao navode medija

Dva puta tokom proteklog ljeta kineska vojska je testirala svemirske hipersonične rakete programirane da obiđu krug oko planete prije nego što se s dodatnim ubrzanjem iz neočekivanog pravca obruše ka cilju.

U razgovoru s novinarom Financial Timesa, dobro upućeni izvor iz obavještajne zajednice tvrdi kako je tokom prvog testiranja raketa promašila cilj za oko 40 kilometara, izvijestio je Tanjug.

Dok su neki američki političari i komentatori bili uznemireni očiglednim napretkom Kine, Peking je demantirao izvještaje o probama, insistirajući da je u pitanju testiranje svemirske letjelice za višekratnu upotrebu.

‘Poricanje je zamagljivanje istine’

Poricanje Kine je “zamagljivanje istine”, ukazao je Jeffrey Lewis, direktor Programa za neširenje naoružanja istočne Azije na Institutu za međunarodne studije u Montereyu u Kaliforniji, jer su informacije o testiranju potvrdili i američki zvaničnici.

Ukazuje da je tvrdnja da je Kina testirala orbitalni sistem za bombardiranje (FOB) “tehnički vjerodostojna i strateški opravdana za Peking“, iako, kako kaže, FOB sistemi nisu novi.

Ideju o oružju koje ulazi u djelimičnu orbitu oko Zemlje da bi iznenada pogodilo mete iz neočekivanog pravca prvi je proveo nekadašnji Sovjetski savez tokom Hladnog rata, ali po svemu sudeći, sada je ponovo oživljava Kina.

Izvor: Al Jazeera i agencije