Zviždačica iz Facebooka optužuje platformu za širenje mržnje

Objavljivanje sadržaja koji potiče mržnju najbolji je način rasta te društvene mreže, rekla je Frances Haugen.

Frances Haugen: Bijes i mržnja su najlakši načini za posjećenost Facebooka (EPA)

Bivša radnica Facebooka Frances Haugen izjavila je pred britanskim zastupnicima da je objavljivanje sadržaja koji potiče mržnju “najbolji način rasta” te društvene mreže i pozvala ih da donesu strože zakone.

Zviždačica, koja je objavila istraživanja koja pokazuju da je Facebook svjestan štetnosti platforme, rekla je da platforma “bez sumnje” zna da širi mržnju na intrenetu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Informatičarka, koja je ovog mjeseca svjedočila pred američkim Kongresom, objasnila je da Facebook koristi sistem koji prioritet daje sadržajima koji skupe najviše klikova.

“Bijes i mržnja su najlakši načini za posjećenost Facebooka”, izjavila je Haugen, koja je kompaniju napustila u maju.

“Duboko sam zabrinuta što Instagram ne može biti siguran za četrnaestogodišnjake i sumnjam da je moguće da bude siguran za nekoga ko ima deset godina”, dodala je govoreći o platformi koja je u vlasništvu Facebooka.

Borba protiv mrženje

Haugen smatra da je “fleksibilno i ažurirano zakonodavstvo nužno uz razvoj sadržaja i društvenih mreža”.

“Moramo te kompanije pozvati na odgovornost”, dodala je i pozvala na više ljudskih intervencija umjesto algoritama i umjetne inteligencije.

U sklopu svog prijedloga zakona o sigurnosti na mreži, britanska vlada namjerava uvesti kazne protiv odgovornih u kompaniji koji se ne bore protiv štetnih sadržaja na njihovoj platformi.

Osnivač Facebooka Mark Zukerberg i društvena mreža već su se izjasnili protiv optužbi Frances Haugen i predstavili svoje inicijative za borbu protiv mržnje na internetu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO