Zvaničnici: Iran iza napada dronom na američke trupe u Siriji

U napadu na vojnu ispostavu u Al-Tanfu učestvovalo je pet dronova s eksplozivom i svi su pogodili američki dio garnizona.

Zvaničnici su rekli da SAD vjeruje da je Iran osigurao resurse i potaknuo napad (AP)

Američki zvaničnici vjeruju da Iran stoji iza napada dronom prošle sedmice na vojnu ispostavu u Al-Tanfu, na jugu Sirije, gdje su stacionirane američke trupe.

Zvaničnici su rekli da SAD vjeruje da je Iran osigurao resurse i potaknuo napad, ali da dronovi nisu lansirani iz Irana, prenosi AP.

Dronovi su bili iranski, a čini se da je Teheran omogućio njihovu upotrebu, rekao je zvaničnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, iznoseći detalje koji nisu objavljeni u javnosti.

Zvaničnici kažu da vjeruju da je u napadu učestvovalo pet dronova s eksplozivom te da su svi pogodili američki dio garnizona u Al-Tanfu, kao i dio u kojem se nalaze sirijske opozicione snage.

Nije bilo izvještaja o žrtvama u napadu, koji se dogodio u periodu rastućih tenzija između Irana i SAD-a.

‘Američko strpljenje pri kraju’

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena rekla je ranije da su međunarodni diplomatski napori da se Iran vrati nuklearnom sporazumu iz 2015. godine na “kritičnom nivou“ i da je američko strpljenje pri kraju.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby u ponedjeljak je, na novinarsko pitanje o napadima u Siriji, odbio govoriti o detaljima.

Napad na vojnu ispostavu u Al-Tanfu nazvao je “kompleksnim, koordiniranim i namjernim” i rekao da je SAD ranije vidio slične napade od grupa šiitskih milicija koje podržava Iran.

Proiranski mediji tvrde da su napad u Al-Tanfu izveli “sirijski saveznici“, što se obično odnosi na grupe koje podržava Iran, u znak odmazde za izraelski napad na historijski sirijski grad Palyru nekoliko dana ranije.

Izvor: Agencije

Povezane

Dvije eksplozivne naprave eksplodirale su kada je autobus bio na mostu Hafez al-Asad pri čemu je poginulo trinaest osoba, a tri su ranjene.

Published On 20 Oct 2021

Iz SOHR-a kažu kako je napadnuto nekoliko iranskih položaja, uključujući komunikacijski toranj, kod zračne baze T4 istočno od Palmyre.

Published On 14 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO