Žene u Afganistanu pozvale svijet u pomoć

Na protestima u Kabulu žene su tražile svoja prava na rad i obrazovanje i prozvale međunarodnu zajednicu poručivši da ‘svijet gleda i šuti dok one umiru’.

Talibani ženama još nisu dopustili povratak na posao, a većini djevojčica još je zabranjeno ići u školu (EPA)

Na protestima u utorak u Kabulu žene su tražile svoja prava na rad i obrazovanje i prozvale međunarodnu zajednicu poručivši da “svijet gleda i šuti dok one umiru”.

“Zašto svijet mirno gleda kako umiremo?”, stajalo je na jednom od natpisa koje su nosile demonstrantice u Kabulu, prenosi Hina.

Njih desetak riskiralo je bijes talibana koji su demonstracije zabranili i gušili ih silom od kada su u augustu preuzeli vlast.

Prije nego su talibani udaljili medije koji su pratili protest, aktivistice su uspjele istaknuti transparente na kojima traže pravo na obrazovanje i na rad.

“Tražimo od generalnog sekretara UN-a da nas podrži u traženju prava na obrazovanje i rad. U ovom nam je trenutku sve uskraćeno”, rekla je za AFP Wahida Amiri, jedna od organizatorica Spontanog pokreta žena aktivistica u Afganistanu.

Njihov je protest koji se bavi, kako je navedeno, “političkom, društvenom i ekonomskom situacijom” u Afganistanu, trebao biti održan u blizini UN-ove misije (UNAMA), no u zadnji tren je premješten na drugu lokaciju.

Riječ je o ulazu u bivšu “Zelenu zonu”, gdje se nalaze zgrade nekoliko zapadnih ambasada, koja su uglavnom napuštena nakon što su talibani preuzeli vlast.

Protesti u Afganistanu

Naoružani talibanski stražari na ulazu u osigurano područje zatražili su od demonstranata i medija da se udalje.

AFP-ov izvjestitelj svjedočio je dolasku pojačanja od još desetak, uglavnom naoružanih talibanskih stražara koji su odgurnuli novinare te jednom od lokalnih reportera zaplijenili mobitel kojim je snimao protest.

“Nemamo ništa protiv talibana, samo želimo u miru protestirati”, rekla je Wahida Amiri.

Simbolične demonstracije žena postale su česta pojava u Kabulu posljednjih sedmica, pošto im talibani još nisu dopustili povratak na posao, a većini djevojčica još je zabranjeno ići u školu.

Prošlog četvrtka gotovo 20 žena smjelo je protestirati više od sat i pol, no talibani su pretukli nekoliko lokalnih i inostranih novinara koji su pratili protest.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO