Zaokret u krizi sa zapadnim ambasadorima u Turskoj

Nakon saopštenja Američke ambasade, turski predsjednik odlučio je zaustaviti eskalaciju.

Američka ambasada je navela da SAD potvrđuje da će poštivati član 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima (AFP)

Kriza sa ambasadorima zapadnih država u Turskoj dobila je novi zaokret u ponedjeljak, nakon stava koji je Američka ambasada iznijela u svojoj objavi na Twitteru, na što su reagirale i druge ambasade. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je ovakav stav, nakon što je ranije zaprijetio da će protjerati ambasadore nekoliko zapadnih država iz svoje zemlje.

Američka ambasada je navela, u kratkoj izjavi putem Twittera, da Sjedinjene Američke Države potvrđuju da će poštivati član 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, nakon polemike u vezi s priopćenjem koje je izdato 18. oktobra.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Švedske, Kanade, Norveške i Novog Zelanda, nedavno su se oglasile putem profila na društvenim mrežama o slučaju „Kavala“. U saopćenju ovih država se navodi da sudski proces protiv Kavale baca sjenu na demokratiju i vladavinu prava u Turskoj, zbog čega su pozvale na njegovo oslobođanje.

“Stalno odgađanje njegovog suđenja, uključujući spajanje različitih slučajeva i stvaranje drugih poslije prethodnih oslobađajućih presuda, baca sjenu na poštivanje demokratije, vladavine prava i transparentnosti u turskom pravosudnom sustavu”, navele su ambasade u saopćenju.

‘Promjena prvobitnog stava’

Saopćenje je izazvalo snažan bijes zvanične Turske, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je u subotu svom ministru vanjskih poslova da ambasadore deset zemalja proglasi “personom non grata”, rekavši da im “nedostaje pristojnosti”, nakon njihovog poziva da se oslobodi opozicioni biznismen Osman Kavala.

Turska zvanična novinska agencija Anadolu navodi da izjava američke ambasade, koja je objavljena u ponedjeljak, predstavlja reteriranje od “njenog prvobitnog stava o Osmanu Kavali”, koji je zatvoren pod optužbom za umiješanost u pokušaj državnog udara 2016. godine. U saopćenju Američke ambasade se navodi da se pridržava člana 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, koji propisuje da diplomati poštuju zakone zemlje u kojoj su akreditirani.

Navela je da su Kanada, Finska, Danska, Holandija, Švedska, Norveška i Novi Zeland – a kasnije Francuska i Njemačka – također podijelile izjavu Sjedinjenih Američkih Država, neke putem službenih naloga svojih ambasada u Ankari, a neki preko ličnih naloga ambasadora.

Turski predsjednik Erdogan je brzo reagirao i pozdravio izjavu koju je objavila Američka ambasada, na koju je reagirala većina ambasada spomenutih deset država, u kojoj se naglašava njena predanost diplomatskom ugovoru koji zahtijeva nemiješanje u unutarnje stvari zemlje domaćina.

Član 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima zahtijeva od diplomata da poštuju zakone i propise države u kojoj su akreditirani, te da se ne miješaju u unutrašnje stvari te države.

Porast lire

Francuska novinska agencija izvijestila je da je turski predsjednik odlučio zaustaviti eskalaciju u ponedjeljak, iako je zaprijetio da će protjerati ambasadore deset zapadnih država koji su pozivali na oslobađanje Osmana Kavale, nakon što je većina ambasada uključenih u ovo pitanje potvrdila, u svojim objavama na Twitteru u ponedjeljak, da će “poštivati Bečku konvenciju i član 41.”, kojom se uspostavlja okvir za diplomatske odnose i zabranjuje svako miješanje u unutarnje stvari zemlje domaćina.

Dodala je da su znakovi smirivanja situacije veoma brzo doveli do porasta kursa lire, koji je juče ujutro zabilježio novi pad.

U ponedjeljak je tursko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo da su ambasadori deset zemalja pozvani na razgovor, nakon što su se oglasili preko društvenih mreža navodeći da tekući slučaj protiv Kavale baca sjenu na demokratiju i vladavinu prava u Turskoj, zbog čega pozivaju na njegovo oslobađanje.

Kavala je četiri godine zatvoren u Turskoj bez presude, unatoč pozivima Evropskog suda za ljudska prava da se oslobodi.

Kavala je 2020. godine oslobođen optužbi za proteste širom zemlje 2013. godine, no presuda je ove godine poništena, a optužbe su spojene s onima u drugom slučaju povezanom s neuspjelim pokušajem državnog udara 2016. godine, kako prenosi Reuters.

 

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO