Video: Azerbejdžanci uveli u naoružanje srbijanske topove zarobljene od Armenije

Na snimcima vježbe azerbejdžanske vojske primijećen je sovjetski oklopni transporter MT-LB naoružan Zastavinim trocijevnim protuavionskim oruđem kalibra 20 milimetara, pod oznakom M-55A4.

Srbijanski protuavionski top proizveden u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje, koji je Azerbejdžan zarobio za vrijeme rata u Nagorno-Karabahu od armenskih snaga, uvršten je u naoružanje azerbejdžanske vojske i prikazan na nedavno održanoj vježbi sa Turskom.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, na snimcima objavljenim sa te vježbe primijećen je sovjetski oklopni transporter MT-LB naoružan Zastavinim trocijevnim protuavionskim oruđem kalibra 20 milimetara, pod oznakom M-55A4, prenosi Beta.

“Porijeklo borbenog oruđa je ratni plijen iz 44-dnevnog rata prošle jeseni kada su Armenci ostali bez znatnog broja MT-LB naoružanih oruđima M-55A4B1 i M-55A3B1. Na snimku se vidi da je MT-LB prebojen u jednoličnu boju pijeska prije nego što je dodijeljen jedinicama razmještenim u izoliranoj enklavi Nahičevan, gdje je od 5. do 8. oktobra održana zajednička azersko-turska vježba ‘Neraskidivo bratstvo-2021'”, navodi se u tekstu.

Nabavka oružja

Portal podsjeća da su Armenci iz viškova vojske Srbije pred rat nabavili oruđa M55 preko privatne firme Vektura trans, registrirane u Beogradu, a da je oružje prevezeno iz Niša i Beograda u Jerevan tokom 2019. i 2020. godine.

“Armenci su ‘trocijevce’ postavili na zadnji dio borbenih mašina MT-LB, proizvoda sovjetske industrije koji je poznat kao izdržljivo vozilo izuzetne prohodnosti. Sa trocijevcem to su postala vozila korisna za vatrenu podršku i dejstvo po živoj sili, a u ograničenoj mjeri i za protivvazdušnu odbranu”, navodi se.

U vojsci Srbije je ranije procijenjeno da su ‘trocijevci’ M-55 prevaziđeni pa je tokom reorganizacije 2006. i 2007. godine taj top povučen iz naoružanja u svim varijantama, i u vučnoj i u samohodnoj na vozilu BOV-3.

Prema procjenama pojedinih medija, Armenci su za vrijeme rata ostali bez 35 oklopnih transportera sa Zastavinom topom M-55.

Pretragom interneta i analizom azerbejdžanskih snimaka iz zvaničnih izvora i novinskih izvještaja, ustanovljeno je da je uništeno ukupno 11 MT-LB sa topovima, dok je preostalih 24 zarobljeno na raznim mjestima u “popravljivom stanju”, od kojih su neki sada uvedeni u naoružanje, prenosi Beta.

Trocijevna oruđa porodice M-55 izrađivana su u Kragujevcu od 1956. godine u velikim serijama. Izvožena su od San Salvadora do Indonezije.

[Video: Azərbaycan Respublikası Müdafiə Nazirliyi Azərbaycan Respublikası Müdafiə Nazirliyi]

Izvor: Agencije