Trudeau predstavio novu vladu

Justin Trudeau je dao na znanje da će prioriteti njegove vlade biti borba protiv COVID-a 19.

Justin Trudeau, treći je puta izabran za premijera Kanade (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau, koji je u utorak predstavio novu vladu nekoliko dana do početka samita COP26 o klimi, za ministra okoliša izabrao je ekološkog aktivista.

Dugogodišnji biciklist i bivši dužnosnik Greenpeaca, Steven Guilbeault je posvetio veliki dio svoje karijere pitanjima zaštite okoliša, da bi 2019. bio imenovan ministrom kulture i baštine.

Justin Trudeau, treći puta izabran prošlog mjeseca, ali bez većine u kanadskom parlamentu, ponekad je na udaru kritika zbog svojih ekoloških rezultata, piše AFP a prenosi Hina.

Smanjenje emisije plinova

Kanada ima treću najveću rezervu nafte na svijetu i gospodarstvo zapadnih pokrajina zemlje uvelike se oslanja na fosilne energije.

Ciljevi smanjenja emisija plina s učinkom staklenika, koje je u aprilu odredio Trudeau između 40 i 45 posto do 2030. godine u odnosu na 2005, daleko su od američkih i evropskih ciljeva.

Kritičari premijeru predbacuju nacionalizaciju naftovoda 2018, koju je oštro osudila ekipa Stevena Guilbeaulta.

Trudeau je sastavio novu vladu od 38 ministara, među kojima ima podjednako žena i muškaraca te nekoliko novih lica.

Premijer je promovirao Melanie Joly na mjesto ministrice vanjskih poslova koja će zamijeniti astronauta Marca Garneaua, koji odlazi iz vlade.

Bivša ministrica opskrbe Anita Anand, zadužena za isporuku vakcina protiv COVID-a1 9 u Kanadu, postaje ministrica odbrane.

Ranije ovog mjeseca, Justin Trudeau je dao na znanje da će prioriteti njegove vlade biti borba protiv COVID-a 19, napredovanje pomirenja s domorocima i izgradnja nacionalne mreže centara za skrb o djeci.

Izvor: Agencije