Socijaldemokratkinja Baerbel Bas izabrana za predsjednicu Bundestaga

Po sazivu novog Bundestaga završava mandat prethodne vlade, ali je njemački predsjednik zatražio od Angele Merkel da njena vlada nastavi raditi do imenovanja njenog nasljednika.

Baerbel Bas (53) treća je predsjednica Bundestaga (EPA)

Zastupnici u njemačkom parlamentu izabrali su socijaldemokratkinju Baerbel Bas za novu predsjednicu Bundestaga.

Za Bas je glasala velika većina – 576 od 724 zastupnika na konstituirajućoj sjednici novog saziva Bundestaga u utorak, piše Hina pozivajući se na dpa.

Uobičajeno je da mjesto predsjednika parlamenta pripada stranci s najvećim brojem zastupnika, što je nakon sepembarskih izbora postala Socijaldemokratska stranka njemačke (SPD).

Bas (53) treća je predsjednica Bundestaga. Ona je od 2019. bila potpredsjednica socijaldemokratskog kluba zastupnika u Bundestagu.

Svakom stranačkom klubu pripada mjesto potpredsjednika parlamenta, a sve stranke osim liberalnog FDP-a i krajnje desnog AfD-a nominirale su na tu poziciju žene.

Zeleni su nominirali dugogodišnju potpredsjednicu Claudiu Roth, a krajnje lijeva stranka Ljevica Petru Pau.

Demokršćani (CDU/CSU) nominirali su Yvonne Magwas, dugogodišnu čelnicu žena CDU-a/CSU-a, a kandidatkinja SPD-a bivša je državna tajnica za integraciju Aydan Ozoguz.

AfD bez potpredsjednika

Međutim, AfD je za sada bez potpredsjednika pošto je Bundestag odbio kandidata te stranke Michaela Kaufmanna. Od potrebnih 369 glasova Kaufmann je dobio samo 118.

Bas kaže da je AfD odlučio da neće nominirati drugog kandidata pa za sada neće imati potpredsjednika.

U prošlom sazivu Bundestaga AfD nije imao potpredsjednika jer niti jedan kandidat nije dobio dovoljnu podršku.

Po sazivu novog Bundestaga završava mandat prethodne vlade, ali je njemački predsjednik zatražio od kancelarke Angele Merkel da njena vlada nastavi obnašati dužnost do imenovanja njenog nasljednika.

Izvor: Agencije

Povezane

Socijaldemokratska partija Njemačke, Zeleni i Liberalno demokratska partija, koji vode koalicione pregovore u Njemačkoj, imaju za cilj formiranje nove vlade 6. decembra.

Published On 21 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO