Poljaci žele da vlada popusti i završi spor sa EU

Svega 23 posto Poljaka smatra da vlada treba da brani svoje dosadašnje stavove, objavio je danas anketu poljski list Rzeczpospolita.

Premijer Morawiecki optužio je u ponedeljak Brisel da pred Poljsku postavlja zahtjeve sa pištoljem uperenim u čelo da ih ispuni (EPA)

Svega 23 posto Poljaka podržava zaoštravanje retorike i način na koji vlada konzervativne stranke Pravo i Pravda postupa u sporu sa Evropskom unijom oko reforme pravosuđa i nezavisnosti poljskih sudova, pokazala je najnovija anketa agencije IBRIS. Najviše anketiranih, 40,8 posto, odabralo je od tri ponuđena odgovora onaj da vlada Mateusza Morawieckog mora što prije da okonča spor i prihvati uslove koje postavlja Brisel, dok je 32,5 posto Poljaka za to da vlada počne da traga za kompromisom i popusti u nekim pitanjima.

Svega 23 posto smatra da vlada treba da brani svoje dosadašnje stavove, objavio je danas anketu poljski list Rzeczpospolita, prenosi Beta.

Premijer Morawiecki optužio je u ponedeljak Brisel u intervjuu za list Financial Times da pred Poljsku postavlja zahtjeve sa pištoljem uperenim u čelo da ih ispuni.

Morawiecki je zaprijetio je da će se Poljska braniti svim dostupnim oružjem, ako EU započne, kako je kazao “treći svetski rat” time što bi zbog nedovoljno valjane pravne države i spora oko nezavisnosti poljskog pravosuđa od politike uskratila Poljskoj novac iz Fonda obnove poslije pandemije COVID-19. U Varšavi se otvoreno pominje i oružje najtežeg kalibra – veto na projekte EU-a koji moraju da se usvajaju konsenzusom.

“Prije ili kasnije pare ćemo dobiti. Što kasnije ih dobijemo to će biti jasnije kako Evropska komisija postupa diskriminatorno i diktatorski. Čak 88 posto Poljaka želi da ostane u EU a polovina njih je iz naše stranke. Uvjereni smo da Poljska mora da ostane u Uniji. Nema nikakvog rizika polexita”, rekao je Morawiecki.

Sud pravde EU-a odlučuje o žalbi Poljske i Mađarske

Poljska je nakon nedavnog samita EU-a dobila izvjesno vrijeme, pošto je predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen izjavila da uprkos zahtjevima nekih članica i rezoluciji Evropskog parlamenta novi mehanizam uslovljavanja novca članicama valjanom pravnom državom neće biti primenjivan dok Sud pravde EU-a u Luksemburgu ne odluči o žalbi Poljske i Mađarske na taj mehanizam.

Na riječi Morawieckog o pištolju uperenom u glavu i trećem svjetskom ratu, odgovorila je da je EU projekat koji je veoma uspješno doprinio uspostavljanju trajnog mira među zemljama članicama, te da u njoj ratnoj retorici nema mjesta.

Poljski Ustavni sud je početkom oktobra po zahtjevu za ocjenu ustavnosti od premijera Morawieckog ocijenio da neki članovi osnovnog sporazuma EU, o nezavisnosti sudova i pravu svakog građanina EU na pravedan proces nisu u skladu sa Ustavom te zemlje i da je ustav nadređen propisima Unije.

To po stavu poljske vlade znači da zvanična Varšava može da ignoriše presude Suda pravde EU-a koje se tiču pravosuđa.

Na dnevnom redu Ustavnog suda Poljske odnedavno je i rasprava o ustavnosti Evropske povelje o ljudskim pravima a ako bi ona bila ocijenjena kao suprotna Ustavu Poljske, zvanična Varšava bi smatrala da je ne obavezuju ni presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, javio je list Gazeta Wyborcza.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO