Kompanija Jeffa Bezosa najavila razvoj svemirske stanice

Kompanija Blue Origin u vlasništvu milijardera Jeffa Bezosa objelodanila je planove za razvoj komercijalne svemirske stanice pod nazivom Orbitalni greben.

Cilj kompanije je da se orbitalna stanica lansira u drugoj polovini ovog desetljeća (EPA)

Kompanija Blue Origin u vlasništvu milijardera Jeffa Bezosa objelodanila je planove za razvoj komercijalne svemirske stanice pod nazivom Orbitalni greben, u kojima će učestvovati i američka kompanija Boeing.

U saopćenju se navodi da je cilj da se orbitalna stanica lansira u drugoj polovini ovog desetljeća, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U ovom projektu partner će biti kompanija Sierra Space, koja je dio korporacije Sierra Nevada corp., a podržat će ih Redwire Space, Genesis Engineering Solutions i Državni univerzitet u Arizoni.

Poslovni park mješovite namjene

Svemirska stanica Orbitalni greben će se koristiti kao “poslovni park mješovite namjene“, a u planu je da projekat osigura infrastrukturu potrebnu za jačanje ekonomskih aktivnosti i otvaranje novih tržišta u svemiru, saopćili su Blue Origin i Sierra Space .

“Iskusne svemirske agencije, visokotehnološki konzorcijumi, suverene države bez svemirskih programa, mediji i turističke kompanije, preduzetnici, sponzorisani pronalazači i investitori koji razmšljaju o budućnosti – svi imaju mjesto na Orbitalnom grebenu”, navodi se u saopćenju kompanija.

Izvor: Agencije