Predsjednik Irana pozvao EU da ne podliježe pritiscima SAD-a

Ebrahim je Raisi pozvao države Evropske unije da nezavisno djeluju i ne podliježu pritisku Sjedinjenih Američkih Država.

Članice Evropske unije se ne bi smjele ponašati tako da SAD iskoristi Evropu kao poligon za širenje svog utjecaja, kaže Ebrahim Raisi (EPA)

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi pozvao je države Evropske unije da nezavisno djeluju i ne podliježu pritisku Sjedinjenih Američkih Država.

Raisi je u ponedjeljak u Teheranu primio ambasadore Belgije, Finske i Švicarske, iz njegovog ureda je saopćeno da je tokom razgovora istakao da se Iran pridržavao odredbi međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, a da to nisu učinile i države EU-a, prenosi Anadolija.

“EU ne smije podleći pritiscima SAD-a. Nadam se da će evropske države ipak odabrati nezavisnost u djelovanju i držati se podalje od ekspanzionističke politike Washingtona”, poručio je Raisi.

Iran traži ukidanje sankcija

Također je poručio da se članice EU-a ne bi smjele ponašati tako da SAD iskoristi Evropu kao poligon za širenje svog utjecaja.

Iranski predsjednik do sada je odbijao obnoviti indirektne razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama u Beču u vezi s tim da se obje strane vrate na poštovanje sporazuma, u sklopu kojeg bi Iran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Da bi prekinuo obogaćivanje uranija, Iran traži ukidanje sankcija koje su Sjedinjene Američke Države nametnule toj zemlji, no Washington za sada to odbija učiniti.

Izvor: Agencije