Iran: Benzinske pumpe ne rade zbog ‘hakerskog napada’

“Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost potvrdilo je da je riječ o hakerskom napadu na informatički sistem distribucije goriva”, objavila je državna televizija.

U Teheranu su tehničari ministarstva nafte isključili informatički sistem nekih benzinskih pumpi kako bi se gorivo moglo točiti ručno (EPA)

Benzinske pumpe diljem Irana ne rade zbog “hakerskog napada”, saopćilo je u utorak najviše sigurnosno tijelo u zemlji, prenosi Hina.

“Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost potvrdilo je da je riječ o hakerskom napadu na informatički sistem distribucije goriva”, objavila je državna televizija koja je nešto ranije izvijestila o kvaru diljem zemlje “zbog poremećaja u informatičkom sistemu”.

“Pojedinosti o napadu i o počiniteljima predmet su istrage”, dodaje isti izvor ne navodeći druge potankosti.

Snimci zatovrenih pumpi

Televizijske mreže u utorak su objavile snimke zatvorenih benzinskih pumpi ispred kojih su dugi redovi.

Malo prije objave informacije Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost “nadležni čelnici” su rekli da ne isključuju mogućnost informatičkog napada, kao što se pisalo na iranskim društvenim mrežama, prenosi državna televizija.

“U iranskoj državnoj kompaniji za distribuciju naftnih proizvoda održava se sastanak kako bi se riješio taj problem”, rekla je njena glasnogovornica Fatemeh Kahi, prenosi državna televizija.

Ručno točenje goriva

U Teheranu su tehničari ministarstva nafte isključili informatički sistem nekih benzinskih pumpi kako bi se gorivo moglo točiti ručno, objavila je televizija nešto kasnije tokom dana.

Konzervativna novinska agencija Fars usporedila je pak taj kvar s obljetnicom nasilnih demonstracija održanih 15. novembra 2019. koji su izbili nakon odluke o naglom porastu cijene benzina.

Vlada “ne planira povećati cijenu nafte i ljudi se ne trebaju brinuti”, najavio je u utorak ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi, odgovarajući na novinarsko pitanje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO