Europol: Svjetska akcija protiv dark weba, privedeno 150 ljudi

U akciji pod nazivom DarkHunTOR zaplijenjeno je nekoliko miliona eura u novcu i bitcoinu, droga i oružje.

Akcija DarkHunTOR sastojala se od akcija u Australiji, Bugarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u (EPA)

Gotovo 150 ljudi uhapšeno je u sklopu svjetske akcije protiv ilegalne trgovine na dark webu, objavio je u utorak Europol, što je jedna od najvećih takvih akcija do sada.

U akciji pod nazivom DarkHunTOR zaplijenjeno je nekoliko miliona eura u novcu i bitcoinu, droga i oružje, prenosi Hina.

Akcija je uslijedila nakon što je u januaru pod vodstvom njemačke policije razbijen DarkMarket, jedno od glavnih tržišta na dark webu.

Akcija DarkHunTOR sastojala se od akcija u Australiji, Bugarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, navodi Europol.

Hapšenja i zaplijena

U SAD-u je uhapšeno gotovo 65 ljudi, u Njemačkoj 47, u Britaniji 24, u Italiji četvero te četvero u Nizozemskoj. Nekoliko uhapšenih bili su važne mete za Europol.

Zaplijenjeno je 26,7 miliona eura u novcu i kriptovalutama, droga, uključujući 25.000 komada ecstasyja, te 45 komada oružja.

Italijanska policija zatvorila je ilegalna tržišta DeepSea i Berlusconi na kojima je bilo oglašeno više od 100.000 ilegalnih proizvoda, navodi Europol, koji je akciju koordinirao s Eurojustom.

Izvor: Agencije

Povezane

Počelo je biranje porotnika za suđenje Rossu Ulbrichtu, Amerikancu optuženom za vođenje web stranice Silk Road, na kojoj se moglo naći sve, od droge i oružja, do plaćenih ubica. Ovaj slučaj smatra se velikom pobjedom vlasti protiv onih koji koriste skriveni dio interneta, takozvani „mračni web”,  za ilegalne aktivnosti. Tarek Bazley je istražio koliko je […]

Published On 13 Jan 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO