UN: Rekordna koncentracija stakleničkih plinova i u 2020. godini

 Koncentracija ugljen-dioksida prošle godine je rasla bržom stopom od godišnjeg prosjeka za posljednju deceniju.

Ljudske aktivnosti, koje su uglavnom rezultat sagorijevanja fosilnih goriva, povećavaju količinu stakleničkih plinova

Koncentracija ugljen-dioksida i drugih plilnova sa efektom staklene bašte u atmosferi ponovo je tokom 2020. godine dostigla rekordni nivo, objavila je Svjetska meteorološka organizacija.

U godišnjem izvještaju o plinovima koji zadržavaju toplinu u atmosferi, meteorološka agencija Ujedinjenih naroda (UN) navela je da je koncentracija ugljen-dioksida prošle godine dosegla novi rekord i da je rasla bržom stopom od godišnjeg prosjeka za posljednju deceniju uprkos privremenom smanjenju tokom karantina uzrokovanog pandemijom.

Navodi se da su koncentracije ugljen-dioksida, metana i azotnog oksida, plinova koji izazivaju globalno zagrijavanje, bile iznad prosječnih vrijednosti u predindustrijskoj eri, odnosno 1750. godine, kada su ljudske aktivnosti “počele narušavati prirodnu ravnotežu Zemlje“, navodi Anadolija.

Izvještaj je objavljen nekoliko dana prije početka konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u Glasgowu.

‘Čovječanstvo je skrenulo s puta’

Mnogi ekološki aktivisti, kreatori politike i naučnici kažu da COP26, koji se održava od 31. oktobra do 12. novembra označava važnu, pa čak i ključnu priliku za konkretne obaveze prema ciljevima postavljenim u Pariskom sporazumu o klimi iz 2015. godine.

“Bilten o plinovima sa efektom staklene bašte sadrži jasnu, naučnu poruku za pregovarače o klimatskim promjenama na COP26”, rekao je generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas, dodavši da je čovječanstvo “skrenulo s puta“.

Izvještaj se oslanja na informacije prikupljene od mreže koja prati količinu stakleničkih plinova koji ostaju u atmosferi nakon što neke količine apsorbuju okeani i biosfera.

Ljudske aktivnosti, koje su uglavnom rezultat sagorijevanja fosilnih goriva poput nafte i plina ili proizvodnje cementa, povećavaju količinu stakleničkih plinova u atmosferi čime se dodatno pojačava efekt staklenika i povećava temperatura Zemlje.

Izvor: Agencije