UN: Rekordna koncentracija stakleničkih plinova i u 2020. godini

 Koncentracija ugljen-dioksida prošle godine je rasla bržom stopom od godišnjeg prosjeka za posljednju deceniju.

Ljudske aktivnosti, koje su uglavnom rezultat sagorijevanja fosilnih goriva, povećavaju količinu stakleničkih plinova

Koncentracija ugljen-dioksida i drugih plilnova sa efektom staklene bašte u atmosferi ponovo je tokom 2020. godine dostigla rekordni nivo, objavila je Svjetska meteorološka organizacija.

U godišnjem izvještaju o plinovima koji zadržavaju toplinu u atmosferi, meteorološka agencija Ujedinjenih naroda (UN) navela je da je koncentracija ugljen-dioksida prošle godine dosegla novi rekord i da je rasla bržom stopom od godišnjeg prosjeka za posljednju deceniju uprkos privremenom smanjenju tokom karantina uzrokovanog pandemijom.

Navodi se da su koncentracije ugljen-dioksida, metana i azotnog oksida, plinova koji izazivaju globalno zagrijavanje, bile iznad prosječnih vrijednosti u predindustrijskoj eri, odnosno 1750. godine, kada su ljudske aktivnosti “počele narušavati prirodnu ravnotežu Zemlje“, navodi Anadolija.

Izvještaj je objavljen nekoliko dana prije početka konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u Glasgowu.

‘Čovječanstvo je skrenulo s puta’

Mnogi ekološki aktivisti, kreatori politike i naučnici kažu da COP26, koji se održava od 31. oktobra do 12. novembra označava važnu, pa čak i ključnu priliku za konkretne obaveze prema ciljevima postavljenim u Pariskom sporazumu o klimi iz 2015. godine.

“Bilten o plinovima sa efektom staklene bašte sadrži jasnu, naučnu poruku za pregovarače o klimatskim promjenama na COP26”, rekao je generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas, dodavši da je čovječanstvo “skrenulo s puta“.

Izvještaj se oslanja na informacije prikupljene od mreže koja prati količinu stakleničkih plinova koji ostaju u atmosferi nakon što neke količine apsorbuju okeani i biosfera.

Ljudske aktivnosti, koje su uglavnom rezultat sagorijevanja fosilnih goriva poput nafte i plina ili proizvodnje cementa, povećavaju količinu stakleničkih plinova u atmosferi čime se dodatno pojačava efekt staklenika i povećava temperatura Zemlje.

Izvor: Agencije

Povezane

Zapad bi trebao odgovoriti na obećanje Pekinga da neće finansirati postrojenja na ugalj vršenjem pritiska na svoj privatni sektor da slijedi primjer Kine.

opinion by Kevin P. Gallagher
Published On 20 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO