Teškoće pamćenja češće u osoba koje su preboljele teži oblik COVID-a 19

Dugoročni učinci COVID-19 dio su čitavog niza teškoća po zdravlje s kojima se moraju boriti osobe koje su preboljele virus.

Pacijenti koji su preležali teži oblik COVID-a 19 su najviše teškoća imali s problemom pamćenja nekih stvari, pokazala je nova studija (EPA)

Kako nešto zapamtiti, pronaći pravu riječ ili procesuirati novu informaciju neke su od dugoročnih poteškoća s kojima se susreću osobe koje su preboljele COVID-19 i češće su nego što se prethodno mislilo, pokazuje nova studija.

Objavljena u Sjedinjenim Američkim  Državama u naučnom časopisu Jama, studija pokazuje da te poteškoće višestruko prisutnije u bivših pacijenata koji su bili hospitalizirani zbog COVID-19 od onih koji su imali blaži oblik bolesti i liječili su se kod kuće, prenose dpa i Hina.

Osobito je velika razlika kad je riječ o pronalaženju prave riječi: s tom se teškoćom susrelo 13 posto vanjskih pacijenata u odnosu na 35 posto hospitaliziranih.

Kad je riječ o pažnji, brojke su pet i 15 posto za hospitalizirane, a teškoće pamćenja istaknulo je 12 posto ljudi koji su preboljeli blaži oblik u odnosu na 39 posto pacijenata koji su bili hospitalizirani.

Studija se temelji na podacima 740 pacijenata COVID-19 registriranih u bolnici US Mount Sinai Hospital Group.

Žene su činile 63 posto sudionika istraživanja.

Više od 200 simptoma nakon zaraze COVID-om

Pacijenti su najviše teškoća imali s problemom pamćenja nekih stvari – s time se suočila svaka četvrta osoba obuhvaćena studijom.

Slijedio je problem s traženjem prave riječi te sporijim procesuiranjem informacije.

Studijom su obuhvaćeni samo pacijenti koji su bili u kontaktu s medicinskim osobljem.

Dugoročni kognitivni učinci COVID-19 dio su čitavog niza teškoća po zdravlje s kojima se moraju boriti osobe koje su preboljele COVID-19.

Više od 200 simptoma povezuje se s COVID-om, a postoje i mnoge druge pojave koje je teško razlučiti – primjerice depresija i psihosomatski poremećaji.

Izvor: Agencije

Povezane

Sve što znate o korona virusu nedovoljno je da vas pripremi za šok koji preživite kada vam, nakon testiranja, ljekar kaže da ste COVID pozitini.

blog by
Published On 31 Mar 2021

Poteškoće da se vrate u fizičko i psihičko stanje prije korona virusa ima sve više onih koji su preboljeli COVID-19, zbog čega se mnoge zdravstvene ustanove posvećuju i liječenju ovih pacijenata.

Published On 01 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO