Šef WHO-a: Pandemija će završiti kada to svijet odluči

Cilj WHO-a je da se 40 posto stanovništva svake zemlje vakciniše do kraja godine i 70 posto do sredine 2022.

Šef WHO-a je govorio na svečanom otvorenju "Svjetskog samita o zdravlju", godišnjeg skupa profesionalaca i političara u Berlinu (EPA)

Pandemija COVID-19 će završiti “kada je svijet odluči okončati”, jer su sada dostupni “svi alati” za borbu protiv virusa, izjavio je u nedjelju šef WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus i ponovio svoje pozive na pravedniju raspodjelu vakcina.

On je izrazio žaljenje što do sada “svijet nije mudro koristio te alate” i naglasio da je uz “blizu 50.000 smrtnih ishoda u svijetu sedmično, pandemija daleko od kraja”, prenosi Hina.

Šef WHO-a je govorio na svečanom otvorenju “Svjetskog samita o zdravlju”, godišnjeg skupa profesionalaca i političara u Berlinu.

Cilj WHO-a je da se 40 posto stanovništva svake zemlje vakciniše do kraja godine i 70 posto do sredine 2022. Tedros redovno ističe da žali zbog gomilanja vakcina protiv covida u bogatim zemljama.

Gomilanje vakcina

“To je moguće, ali samo ako zemlje i tvrtke koje kontroliraju opskrbu svoje riječi pretvore u djela”, rekao je u Berlinu.

“Zemlje koje su već cijepile 40 posto stanovnika, uključujući zemlje G20, moraju prepustiti svoje količine u isporuci vakcina međunarodnom sistemu Covax i Afričkom fondu za nabavku vakcina (Avat) koji je osnovala Afrička unija”, kaže Tedros.

“Proizvođači vakcina moraju dijeliti svoja znanja, tehnologije i licence i odreći se prava intelektualnog vlasništva”, objasnio je.

U snimljenoj video poruci, šef Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je ocijenio da je “uspjeh vakcina, razvijenih i stavljenih na tržište u rekordnom vremenu, zasjenila tragedija nepravedne raspodjele”.

“Sve nas ugrožavaju nacionalizam i gomilanje vakcina”, zaključio je Guterres.

Izvor: Agencije

Povezane

Stručnjaci smatraju da će postojeće vakcine vremenom biti modificirane kako bi bile još efikasnije, no sve će i dalje zavisiti od reakcije samih ljudi.

Published On 16 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO