Nakon napetosti: Erdogan pozdravio izjave zapadnih ambasada u Turskoj

Ambasade su saopćile su da će se pridržavati Člana 41. Bečke konvencije, što je njihov korak unazad kada je riječ o ranijim reakcijama na slučaj.

Erdogan je u subotu dao upute ministru vanjskih poslova da deset stranih ambasadora proglasi persona non grata u Turskoj (EPA)

Neimenovani izvor iz ureda predsjednika Turske saopćio je da je Recep Tayyip Erdogan pozitivnim ocijenio posljednje izjave američke i drugih ambasada u Ankari u vezi sa slučajem Osmana Kavale, jednog od 52 optuženih u sudskom postupku vezanom za slučajeve pokušaja puča u Turskoj i događaja u Gezi parku, javila je državna novinska agencija Anadolija.

Izvor je kazao da Erdogan pozdravlja posljednju izjavu koju je objavila ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ankari, a koju su podijelile i ambasade Kanade, Finske, Danske, Holandije, Švedske, Norveške i Novog Zelanda.

Ambasade tih zemalja u Turskoj saopćile su danas da će se pridržavati Člana 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, što je njihov korak unazad kada je riječ o ranijim reakcijama na slučaj Osmana Kavale.

Član 41. Bečke konvencije nalaže stranim diplomatama da poštuju zakone i poredak država u kojima djeluju te im zabranjuje miješanje u unutrašnje stvari tih država.

Slučaj Kavala

Ambasade su se nedavno oglasile putem profila na društvenim mrežama s porukom kako “sudski proces protiv Osmana Kavale baca sjenu na demokratiju i vladavinu prava u Turskoj” te su pozvale na oslobađanje Kavale.

Osmana Kavalu, istaknutu osobu civilnog društva, vlasti su 2013. optužile da želi destabilizirati Tursku. Kavala (64) je bogati poduzetnik i filantrop rođen u Parizu.

U decembru 2019. Evropski sud za ljudska prava (ECHR) naredio je njegovo “trenutno oslobađanje”, ali bez rezultata.

Nakon poziva zapadnih ambasada na oslobađanje Kvale, u poruci objavljena na društvenim mrežama, Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je na razgovor ambasadore tih zemalja, a na sastanku im je preneseno kako su njihove izjave pretjerane i neprihvatljive.

Erdogan je u subotu izjavio kako je dao upute ministru vanjskih poslova da se deset stranih ambasadora, zbog izjava o Osmanu Kavali, što prije proglasi personama non grata u Turskoj.

Turski je predsjednik rekao da je Osman Kavala podružnica Soroša u Turskoj, a izjave ambasadora okarakterisao je kao izraz neodgoja.

Izvor: Agencije