Microsoft: Ruski hakeri napali su stotine kompanija i organizacija

Microsoft u tekstu objavljenom na svom blogu navodi da je Nobelium u posljednjem valu napada ciljao ‘prodavače i pružatelje’ cloud usluga.

Ti su se napadi dogodili u sklopu šire kampanje ovoga ljeta, navodi Microsoft (EPA)

Agencija sa sjedištem u Rusiji, odgovorna za prošlogodišnji masovni kibernetički napad na tehnološku tvrtku SolarWinds, napala je još stotine tvrtki i organizacija tokom posljednjeg vala napada na računalne sisteme sa sjedištem u SAD-u, objavio je Microsoft, prenosi Hina.

Microsoft u tekstu objavljenom na svom blogu 24. oktobra navodi da je Nobelium u posljednjem valu napada ciljao “prodavače i pružatelje” cloud usluga.

Ti su se napadi dogodili u sklopu šire kampanje ovoga ljeta, navodi Microsoft, dodajući da je obavijestio 609 korisnika između 1. jula i 19. oktobra da su napadnuti.

Mali postotak napada uspješan

Samo je mali postotak zadnjih napada bio uspješan, poručio je Microsoft za New York Times koji je prvi pisao o napadima.

Američki dužnosnici potvrdili su New York Timesu da je hakerska operacija u toku, a jedan neimenovani visoki dužnosnik administracije nazvao ju je “nesofisticiranom i neuobičajenom” i tvrdi kako se ona mogla spriječiti “da su pružatelji usluga u oblaku implementirali osnovne prakse kibernetičke sigurnosti”.

“Ova nedavna aktivnost još je jedan pokazatelj da Rusija pokušava dobiti dugoročan, sistematičan pristup raznim točkama u lancu nabave tehnologije i uspostaviti mehanizam za nadzor – sada ili u budućnosti – stvari važnih za rusku vladu”, napisao je Microsoft.

Izvor: Agencije

Povezane

Američka tehnološka kompanija prenijela je zaposlenim da na neodređeno vrijeme odgađa njihov povratak u urede u SAD-u dok ne bude sigurnije što se tiče pandemije.

Published On 10 Sep 2021

Windows 11 ima niz značajnih promjena u dizajnu, kao i neke promjene u radu sistema, ali u Microsoftu tvrde kako je dizajniran da bude jednostavan za korisnike.

Published On 05 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO