Kina počinje da vakciniše djecu od tri godine

Djeca od tri godine počet će da primaju vakcine protiv COVID-a 19 u Kini, gdje je 76 posto stanovništva u potpunosti vakcinisano.

Kina je u junu odobrila dvije vakcine, vakcinu Sinopharm sa Pekinškog instituta za biološke proizvode i Sinovac za djecu uzrasta od tri do 17 godina, ali trenutno vakciniše samo djecu od 12 i stariju (EPA - Ilustracija)

Djeca od tri godine počet će da primaju vakcine protiv COVID-a 19 u Kini, gdje je 76 posto stanovništva u potpunosti vakcinisano i vlasti održavaju politiku nulte tolerancije prema virusu.

Gradske vlasti i pokrajinske vlade u najmanje pet provincija objavile su posljednjih dana obavještenja u kojima se najavljuje da će djeca od tri do 11 godina morati da se vakcinišu, prenosi Tanjug agenciju AP.

Provincije Hubei, Fujian i Hainan izdale su obavještenja na nivou provincija kojima se ukazuje na nove zahtjeve vezano za vakcinaciju, dok su pojedinačni gradovi u provincijama Zhejiang i Hunan također objavili slična saopštenja.

Proširenje kampanje vakcinacije dolazi u trenutku kada pojedini dijelovi Kine preduzimaju nove mjere za suzbijanje virusa.

Sjeverozapadna provincija Gansu, koja uveliko zavisi od turizma, zatvorila je u ponedjeljak sve turističke lokacije nakon što je otkrila nove slučajeve COVID-a 19.

Stanovnicima u dijelovima Unutrašnje Mongolije naređeno je da ostanu u zatvorenom prostoru zbog izbijanja zaraze.

Novi slučajevi

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija je saopštila da je u protekla 24 sata otkriveno 35 novih slučajeva lokalnog prenosa virusa, od čega četiri u Gansuu.

Još 19 slučajeva je otkriveno u regionu Unutrašnje Mongolije, a drugi su razasuti po čitavoj zemlji.

Kina je tokom pandemije primjenjivala restrikcije, karantine i obavezno testiranje na virus i uveliko je iskorijenila slučajeve lokalne infekcije, a potpuno je vakcinisala 1,07 milijardi ljudi u populaciji od 1,4 milijarde.

Kina je u junu odobrila dvije vakcine, vakcinu Sinopharm sa Pekinškog instituta za biološke proizvode i Sinovac za djecu uzrasta od tri do 17 godina, ali trenutno vakciniše samo djecu od 12 i stariju.

U augustu su regulatori odobrili još jednu vakcinu – Sinopharm – sa Instituta za biološke proizvode iz Wuhana.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO