Izraelske snage u tri mjeseca privele 1.282 Palestinca

Ističući da je 160 zatvorenika mlađe od 18 godina, u izvještaju je navedeno da je među privedenim bilo i 37 žena.

Dok se broj palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima povećao na oko 4.600, njih 500 je u 'administrativnom pritvoru' (EPA)

Izraelske snage su u posljednja tri mjeseca, u akcijama na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom al-Qudsu (Istočni Jerusalem), privele 1.282 Palestinca.

Izvještaj, koji su zajedno pripremili Komitet palestinskih zatvorenika pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) i Udruženje palestinskih zatvorenika, Agencija za zaštitu zatvorenika Zamir i Informativni centar Wadi Hilve, uključivao je podatke o operacijama izraelskih snaga na Zapadnoj obali i Istočnom Al-Qudsu u posljednja tri mjeseca.

U izvještaju je navedeno da je 525 od 1.282 osobe koje su izraelske snage privele u posljednja tri mjeseca iz Istočnog Al-Qudsa, prenosi Anadolija.

‘Administrativni pritvor’

Ističući da je 160 zatvorenika mlađe od 18 godina, u izvještaju je navedeno da je među privedenim bilo i 37 žena.

Prema izvještaju, dok se broj palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima povećao na oko 4.600, njih 500 je u “administrativnom pritvoru“.

Prema onome što naziva “administrativnim pritvorom“, Izrael može na osnovu obavještajnih podataka držati Palestince u pritvoru od jednog do šest mjeseci.

Ukoliko se utvrdi da je zatvorenik “opasan po sigurnost Izraela“, vojni sudija može produžiti pritvor do pet godina a da čak i ne podigne krivičnu prijavu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO