Rusija: NATO živi u skladu s Hladnim ratom

Zamjenik šefa ruske diplomatije naveo je kako Sjevernoatlantska alijansa fokusira svoje glavne napore na odvraćanje od takozvane istočne prijetnje.

Aleksandar Gruško: NATO se našao u situaciji iz 1949. godine i da danas živi u okviru 'hladnoratskih šema' (EPA)

Sjevernoatlantska alijansa živi u skladu sa smjernicama Hladnog rata, fokusirajući svoje glavne napore na odvraćanje od “istočne prijetnje“, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

Rekao je kako se NATO našao u situaciji iz 1949. godine i da danas živi u okviru “hladnoratskih šema”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Glavni napori NATO-a su usmjereni na pariranje takozvanoj istočnoj prijetnji”, kazao je ruski zamjenik ministra za televiziju NTV.

Obustava ruske misije

Sjevernoatlanska alijansa je 6. oktobra saopćila kako smanjuje misiju Rusije sa 20 članova osoblja na 10, oduzeta je akreditacija za osam diplomata i dvojici su ukinuta radna mjesta.

Također, NATO je zatražio od ruskih diplomata da odu iz Brisela do kraja oktobra, a 18. oktobra je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da Rusija obustavlja rad svoje misije u NATO-u uopće.

Aktivnosti vojne misije NATO u Moskvi bit će pauzirane.

Izvor: Agencije