Nove optužbe protiv Facebooka za poticanje govora mržnje

Dokumenti bacaju dodatnu svjetlost i na optužbe da kompanija nije uvažila upozorenja i zabrinutost zaposlenih zbog iznošenja dezinformacija o izborima.

Bivši službenik Facebooka je u žalbi naveo kako su zvaničnici kompanije često odbijali provoditi sigurnosna pravila (EPA)

Facebook se suočio s dodatnim pritiskom nakon što je novi uzbunjivač iznio optužbe da u toj kompaniji svjesno podstiču govor mržnje i druge nezakonite aktivnosti.

Dokumenti koji su procurili u javnost, između ostalog, bacaju dodatnu svjetlost i na optužbe da kompanija nije uvažila upozorenja i zabrinutost zaposlenih zbog iznošenja dezinformacija o izborima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Navodi novog uzbunjivača, koga je intervjuirao novinar Washington Posta, navodno su sadržani i u žalbi podnijetoj Komisiji za partije od vrijednosti, ustanovi koja se u SAD-u bavi regulativom radi zaštite ulagača u kompanije koje aktivno trguju na berzi.

‘Štampamo novac u podrumu i dobro smo’

Bivši službenik Facebooka je u žalbi detaljno naveo kako su zvaničnici kompanije često odbijali provoditi sigurnosna pravila, iz straha da će naljutiti prethodnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i njegove političke saveznike.

Tucker Bounds, zaposlen u sektoru za komunikacije Facebooka, navodno je odbacio zabrinutost javnosti u vezi s ulogom ove društvene mreže u izbornim manipulacijama 2016. godine.

“To će biti kratki bljesak u javnom protsoru. Neki zakonodavci će se naljutiti, a onda će se za nekoliko sedmica preći na nešto drugo. U međuvremenu štampamo novac u podrumu i dobro smo“, izjavio je Bounds pod zakletvom, prenosi Post.

Tvrdnje uzbunjivačice Frances Haugen iznijete su istog dana kada su medijske kuće New York Times, Washington Post i NBC objavile izvještaje zasnovane na internim dokumentima na koje se pozivala i Haugen, a koji nude dublji uvid u širenje dezinformacija i teorija zavjere na Facebooku, posebno u vezi s predsjedničkim izborima u SAD-u 2020. godine.

Dokumenti pokazuju da su zaposleni u Facebooku više puta izražavali zabrinutost i prije i poslije izbora, kada je Trump pokušavao lažno i neosnovano poništiti pobjedu Josepha Bidena.

Kako navodi New York Times, stručnjak za obradu podataka u Facebooku je sedmicu nakon izbora predočio kolegama u Upravi da je 10 posto svih američkih pregleda političkih sadržaja bilo praćeno postovima u kojima se neosnovano tvrdilo da je glasanje bilo lažno i namješteno.

Menadžeri i rukovodioci ignorirali upozorenja

Međutim, uvijek kada bi zaposleni u Facebooku apelirali na kompaniju da djeluje povodom takvih objava, Uprava kompanije nije se uspijevala uhvatiti ukoštac s tim problemom, prenosi Times.

Interni dokumenti također pokazuju kako su analitičari u Facebooku otkrili da su alati za preporuke koji postoje na toj platformi više puta usmjeravali korisnike ka ekstremističkim grupama.

Zaposleni su na to u više navrata interno upozoravali menadžment, međutim, neki menadžeri i rukovodioci su ignorirali ta upozorenja, javlja NBC.

Izvor: Agencije