Libija: U Tarhunu pronađena još jedna masovna grobnica

Od juna prošle godine u različitim područjima Tarhune pronađena je 81 masovna grobnica.

Prema podacima, 248 posmrtnih ostataka je ekshumirano iz masovnih grobnica u Tarhuni (EPA)

Vlada Libije nastavlja otkrivati posmrtne ostatke iz masovnih grobnica u gradu Tarhuna, 90 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Tripolija, koje su za sobom ostavile nelegitimne snage koje predvodi Khalifa Haftar.

Nova grobnica pronađena je na velikom poljoprivrednom području poznatom kao Mashrou’ Alzerai, navodi se u saopćenju Opće uprave za istraživanje i identifikaciju nestalih osoba.

Vlasti su navele kako će njihovi timovi ekshumirati grobnicu u nedjelju, ali nisu dale više detalja, prenosi Anadolija.

Libijske vlasti su u ponedjeljak objavile kako su otkrile dvije masovne grobnice na istom području.

Od juna prošle godine u različitim područjima Tarhune pronađena je 81 masovna grobnica.

Prema podacima, 248 posmrtnih ostataka je ekshumirano iz masovnih grobnica u Tarhuni od Haftarovog poraza u junu 2020. godine.

Ratni zločini i djela genocida

U martu su libijske vlasti saopćile kako imaju spiskove 3.650 nestalih u različitim libijskim gradovima, uključujući 350 nestalih u Tarhuni.

Prema službenim libijskim izvorima, Haftarove snage i povezane milicije počinile su ratne zločine i djela genocida u periodu između aprila 2019. i juna 2020. godine.

Međunarodni krivični sud (ICC) je 22. juna prošle godine saopćio kako je tužilaštvo dobilo pouzdane informacije o masovnim grobnicama.

Pripadnici milicije Kaniyat, koja podržava Haftara, terete se za vansudska pogubljenja neistomišljenika i civilnog stanovništva za vrijeme kontrole nad Tarhunom.

Izvor: Agencije