Izrael gradi 1.355 novih domova na Zapadnoj obali

S novim stanovima će, uz one čiju su gradnju vlasti najavile u augustu, na Zapadnoj obali niknuti ukupno više od 2.000 stanova.

Na Zapadnoj obali živi oko 475.000 doseljenika, a ondje živi i 2,8 miliona Palestinaca (EPA)

Izrael će u sedam jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali graditi 1.355 novih stanova, objavilo je Ministarstvo graditeljstva, a palestinske vlasti su odluku odmah osudil.

“Konkurs za gradnju 1.355 stambenih jedinica na području Judeje i Samarije [naziv koji je Izrael dao Zapadnoj obali] objavljen je u skladu s odlukom ministra graditeljstva Zeeva Elkina“, navodi se u saopćenju, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

S novim stanovima će, uz one čiju su gradnju vlasti najavile u augustu, na Zapadnoj obali niknuti ukupno više od 2.000 stanova, za koje zeleno svjetlo mora dati i Ministarstvo odbrane.

“Jačanje jevrejske prisutnosti [na Zapadnoj obali] ključno je za cionističku viziju“, rekao je Elkin, član ekstremno desno orijentirane stranke Nova nada.

Stigle domaće i strane osude

Novi će se stanovi graditi u sedam naselja: 729 u Arielu (sjeverna Zapadna obala), 346 u Beit-Elu (blizu Ramallaha) i 102 u Elkani (sjeverozapadna Zapadna obala), navodi se u saopćenju.

Izraelska nevladina organizacija “Peace Now“, koja se bori protiv izgradnje novih naselja, osudila je najavu, ustvrdivši da “ova vlada nije vlada promjena”.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh je rekao kako bi međunarodna zajednica “trebala primorati Izrael da plati cijenu za agresiju na palestinski narod, posebno nakon odluke o novom valu gradnje naselja“.

“Kršenje međunarodnog prava“ osudio je Jordan, navodi se u saopćenju jordanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Na Zapadnoj obali živi oko 475.000 doseljenika, a ondje živi i 2,8 miliona Palestinaca.

Nezakonito po međunarodnom pravu

Izraelsko naseljavanje anektirane Zapadne obale i Istočnog Jerusalema, po međunarodnom je pravu nezakonito, no od 1967. godine provodilo se u vrijeme svih dosadašnjih vlada, uključujući aktuelnu.

Naročito se ubrzalo posljednjih godina, pod vodstvom bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Njegov nasljednik Naftali Bennett od sredine juna je na čelu šarolike koalicije, od radikalno desnih do lijevo orijentiranih stranaka, koje podržavaju zamrzavanje procesa naseljavanja.

Objava je uslijedila u trenutku kada izraelska vlada paralelno poduzima korake čiji je cilj poboljšanje uvjeta života Palestinaca, no pritom se ne bavi mirovnim procesom.

Izvor: Agencije