Deseci miliona zaraženih koronom na istoku Evrope

Države ovog dijela Starog kontinenta imaju najslabije stope vakcinisanja stanovnika, jer je manje od polovine ljudi primilo barem jednu dozu vakcine protiv COVID-19.

Tri od pet država koje na svijetu prijavljuju najviše umrlih je na istoku Evrope – Rusija, Ukrajina i Rumunija (EPA)

Korona virusom uskoro će biti zaraženo više od 20 miliona stanovnika Istočne Evrope, pokazuju podaci Reutersa u nedjelju, koji navodi kako se regija bori s najtežim valom od početka pandemije, uz slabe rezultate imunizacije.

Države ovog dijela Evrope imaju najslabije stope vakcinisanja stanovnika na Starom kontinentu jer je manje od polovine stanovnika primilo barem jednu dozu.

Najbolja slika je u Mađarskoj, sa 62 posto stanovnika s primljenom barem jednom dozom vakcine, dok je najgore u Ukrajini, gdje taj procenat iznosi 19 posto.

Svaki peti novozaraženi na svijetu

Reuters navodi, prema podacima od petka, kako se svakodnevno povećava broj novozaraženih u regiji, koji sada iznosi najmanje 83.700 dnevno, što je najveći nivo od novembra prošle godine.

Iako ovdje živi tek četiri posto svjetske populacije, u Istočnoj Evropi je sada 20 posto novozaraženih svakodnevno na globalnom nivou.

Prema analizi ove agencije, tri od pet država koje na svijetu prijavljuju najviše umrlih je na istoku Evrope – Rusija, Ukrajina i Rumunija.

Direktor za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Mike Ryan ističe kako povećanje okupljanja u zatvorenim prostorima nakon ukidanja restrikcija, a po dolasku zime, dovodi do povećanja broja zaraženih korona virusom u Evropi.

Reuters dalje navodi kako se val infekcija pogoršava, mnogi na istoku Evrope su rastrzani između protesta protiv i žaljenja što nisu vakcinisani.

Stotine su demonstrirale u Sofiji i drugim bugarskim gradovima protiv obaveznih certifikata, koji su na snazi od četvrtka, od kada je na snazi ograničenje pristupa mnogim zatvorenim prostorima za nevakcinisane osobe.

Slijedi zatvaranje Moskve

Anketa Evropske komisije (Eurobarometar) pokazala je kako najmanje jedna od tri osobe sa istoka Evropske unije ne vjeruje zdravstvenom sistemu.

Više od 40 posto novih slučajeva oboljenja od COVID-19 u Istočnoj Evropi je u Rusiji, gdje je 120 novozaraženih svakih pet minuta.

Rekordan broj žrtava se prijavljuje četiri dana zaredom, a vakcinisano je (barem jednom dozom) 36 posto stanovnika.

Naredne sedmice će u Moskvi biti zatvorene sve radnje osim supermarketa ili apoteka.

Izvor: Agencije