Biden odgađa skidanje tajnosti sa arhiva o ubistvu JFK-a

Uklanjanje oznake tajnosti sa tajnih arhiva o atentatu na bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine u Dallasu odgodit će se za godinu dana, objavio je američki predsjednik.

John F. Kennedy je ubijen 1963. godine u Dallasu (EPA)

Uklanjanje oznake tajnosti sa tajnih arhiva o atentatu na bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine u Dallasu odgodit će se za godinu dana, objavio je američki predsjednik Joe Biden.

“Agencije su predložile da se odgodi uklanjanje oznake tajnosti sa povjerljivih podataka u arhivima, a ja vas uvjeravam da će se to ostvariti do 15. decembra 2022. godine”, gotovo 60 godina nakon atentata, navodi se u Bidenovom saopćenju.

Godine 2017, dok je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država bio Donald Trump, Nacionalni arhiv SAD-a tri puta je uklanjao oznaku tajnosti sa niza dosjea, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Bijela kuća je u saopćenju pojasnila da arhivari zaostaju u svojim istraživanjima dosjea zbog pandemije COVID-19 i da im je treba još vremena za posao.

Pitanje teorije zavjere

Ova je odgoda potrebna “da bi se spriječio bilo kakav napad na vojnu sigurnost, na obavještajne operacije, na održavanje javnog reda i na održavanje vanjskih odnosa“, rekao je Biden.

Objasnio je da se, nakon što su razmotrene sve činjenice, činilo da su one “važnije od općeg interesa ukidanja oznake tajnosti sa dosjea odmah”.

Komisija koja se bavi atentatom na JFK-a, poznata i kao “Warrenova komisija” i nazvana po njenom predsjedniku Earlu Warrenu, tadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda SAD-a, 1964. godine je zaključila da je Lee Harvey Oswald, bivši marinac koji je živio u tadašnjem Sovjetskom savezu, počinio atentat na predsjednika Kennedyja i da je djelovao sam.

No, odmah nakon objave zaključci izvještaja izazvali su brojne kontroverze, a u kasnijim studijama kritiziran je rad komisije.

Kongresna komisija kasnije je zaključila da je “JFK-evo ubistvo vjerovatno posljedica zavjere”.

Izvor: Agencije