Turska: Počeli tehnički radovi oko nabavke aviona F-16

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je kako su počeli tehnički radovi oko nabavke aviona F-16 od Sjedinjenih Američkih Država.

Počeli su tehnički radovi za nabavku Block 70 Viper F16 od našeg saveznika i prijatelja SAD-a, rekao je Hulusi Akar (Anadolija)

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je kako su počeli tehnički radovi oko nabavke aviona F-16 od Sjedinjenih Američkih Država.

Akar je odgovarao na pitanja novinara u Briselu nakon sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a, prenosi Anadolija.

Tom prilikom upitan je i o turskoj nabavci aviona F-16 od Sjedinjenih Američkih Država.

“Naša je dužnost zaštititi naših 84 miliona stanovnika, našu zemlju od 780.000 kvadratnih kilometara, kao i naša prava i zakon u tom okviru. Kako? Mi ćemo to učiniti s našom vojskom. Šta znači vojska? Osoblje i oprema. Pokušavamo to ispuniti. Dakle, pokušavamo opremiti našu vojsku na najbolji mogući način”, rekao je Akar.

Naveo je da se pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana procenat domaće proizvodnje u odbrambenoj industriji njegove zemlje približio 80 posto.

“U mogućnosti smo zadovoljiti mnoge naše potrebe domaćom proizvodnjom. Osim toga, imamo i druge potrebe, koje također moramo zadovoljiti.”

Sastanak s grčkim zvaničnicima

“U tom smislu, moramo obnoviti F-16 koje imamo. Počeli su tehnički radovi za nabavku Block 70 Viper F-16 od našeg saveznika i prijatelja SAD-a, ali isto i za modernizaciju nekih aviona koje već imamo. Pratimo proces. Jačanje Turske znači i jačanje odbrane NATO-a”, poručio je Akar.

Podsjetio je da se u sjedištu NATO-a sastao i s grčkim ministrom odbrane Nikolaosom Panagiotopoulosom.

“Imali smo pozitivan i konstruktivan sastanak s grčkim ministrom odbrane. Očekujemo da ćemo u narednom razdoblju vidjeti pozitivne rezultate ovog sastanka”, ocijenio je Akar.

Dotakao se i Sporazuma između Grčke i Francuske te poručio da, “uprkos činjenici što smo unutar NATO-a, traženje drugih savezništava šteti i NATO-u i bilateralnim odnosima te potkopava povjerenje”.

Izvor: Agencije

Povezane

Očekuje se dalje širenje istrage tge detaljna optužnica kada stručni timovi Nacionalne obavještajne organizacije završe ispitivanje špijuna, navode turski mediji.

Published On 21 Oct 2021

Čelnici Centralne banke, koje predvodi guverner Sahap Kavcioglu, smanjili su referentnu kamatnu stopu za dva postotna poena na 16 procenata.

Published On 22 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO