Šojgu: NATO gomila snage i poziva na obuzdavanje Rusije

Šef ruske odbrane naglasio je da ‘sigurnost u Evropi može biti samo zajednička, bez narušavanja interesa Rusije’.

Sergej Šojgu: NATO nastavlja gomilati snage na našim granicama. (EPA)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu optužio je u subotu optužio NATO da postepeno gomila trupe u blizini granica Rusije i kako ne želi ravnopravno razgovarati s Moskvom o evropskoj sigurnosti,

Izjava Šojgua najnoviji je znak porasta tenzija između Rusije i NATO-a nakon što su ministri Alijanse u srijedu dogovorili novi plan o odbrani od ruskih prijetnji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer opisala je plan kao “način obuzdavanja“ Rusije, nakon čega je Kremlj saopćio da to pokazuje da je Moskva bila u pravu kada je prekinula odnose s NATO-om.

‘Katastrofalno obuzdavanje’ Afganistana

“U svjetlu poziva na vojno obuzdavanje Rusije, NATO nastavlja gomilati snage na našim granicama. Ministrica odbrane Njemačke mora dobro znati koji je bio epilog sličnih akcija po Njemačku i Evropu“, rekao je Šojgu.

Naglasio je da “sigurnost u Evropi može biti samo zajednička, bez narušavanja interesa Rusije“, prenose ruski mediji.

“Međutim, danas NATO nije spreman na ravnopravan dijalog po ovom pitanju. Štaviše, realizacija plana NATO-a o ‘obuzdavanju’ Afganistana završena je katastrofom, kojom se sada bavi cijeli svijet“, dodao je Šojgu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO