Prva zajednička patrola Rusije i Kine Pacifikom

Moskva i Peking ranije su ovog mjeseca održali vojnu vježbu u Japanskom moru, a posljednjih godina poboljšali su vojne i diplomatske veze.

Pomorske manevre pomno je pratio zvanični Tokio (EPA - Ilustracija)

Ruski i kineski ratni brodovi po prvi su put zajednički patrolirali zapadnim dijelom Tihog okeana u razdoblju od 17. do 23. oktobra, saopćilo je u subotu rusko Ministarstvo odbrane.

Moskva i Peking ranije su ovog mjeseca održali vojnu vježbu u Japanskom moru, a posljednjih godina poboljšali su vojne i diplomatske veze, uz istovremeno zahlađenje odnosa sa Zapadom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pomorske manevre pomno je pratio zvanični Tokio, koji je ranije ove sedmice saopćio kako je grupa od 10 kineskih i ruskih brodova plovila kroz tjesnac Tsugaru, koji razdvaja najveći japanski otok Honshu od Hokkaida.

Pokazivanje državnih zastava

“Grupa brodova prošla je kroz tjesnac Tsugaru po prvi put u sklopu patroliranja“, navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane.

Tjesnac spada u međunarodne vode.

“Zadaci patrola bili su pokazivanje ruske i kineske državne zastave, održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkoj regiji te čuvanje subjekata pomorske ekonomije dviju zemalja“, dodaje se.

Izvor: Agencije

Povezane

U vježbi je učestvovalo 20 ratnih brodova, 20 bespilotnih letjelica, obavještajni avion modela Tu-142M3 i ratni avioni Mig-31BM.

Published On 10 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO