Pfizer: Vakcina uspješna 90,7 posto kod djece od pet do 11 godina

U utorak če biti odlučeno hoće li Američka agenicja za lijekove preporučiti odobrenje vakcine protiv korona virusa za djecu.

U SAD-u je potpuno vakcinisano 190 miliona ljudi, od čega je 11 miliona djece (EPA)

Vakcina kompanija Pfizer/BioNtech pokazala se uspješnom 90,7 posto protiv COVID-19 prilikom kliničkog testiranja kod djece starosti između pet i 11 godina, saopćio je danas američki proizvođač.

Prilikom testiranja, 16 djece koja su dobila placebo inficirana su korona virusom, naspram troje koja su bila vakcinisana, saopćio je Pfizer tokom prilaganja dokumentacije Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA), prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zbog toga što je među 2.268 učesnika testiranja dva puta više djece primilo vakcinu nego što je dobilo placebo, rezultat je pokazao da je uspješnost vakcine veća od 90 posto.

Vakcina stvorila jak odgovor

Klinička testiranja djece od pet do 11 godina nisu primarno napravljena da mjere efikasnost protiv COVID-19, već da uporede količinu neutralizirajućih antitijela kod vakcinisane djece s onima kod odraslih.

Na osnovu ovih rezultata, Pfizer i BioNTech su prošlog mjeseca saopćili da je njihova vakcina stvorila jak odgovor kod djece.

Savjetnici FDA će se susresti u utorak kako bi glasali da li da preporuče da Agencija odobri vakcinu za tu starosnu grupu od pet do 11 godina.

U SAD-u je potpuno vakcinisano 190 miliona ljudi, od čega je 11 miliona djece koja su stara između 12 i 17 godina, i oni su primili Pfizer.

Izvor: Agencije